Patru funcţionari de la Direcţia Agricolă, verificaţi de Agenţia Naţională de Integritate

Directia Agricola BotosaniPatru angajaţi de la Direcţia Agricolă Botoşani fac obiectul unei anchete demarate de Agenţia Naţională de Integritate, după ce au fost depistaţi că, în timp ce sunt funcţionari publici, lucrează şi pentru o firmă de consultanţă din Bucureşti.

Descoperirea a fost făcută de Corpul de Control al Ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, care a efectuat, recent, anchetă internă la Botoşani. Ancheta a stabilit că cei patru angajaţi ai Direcţiei Agricole au încheiate contracte de colaborare cu firma RGIC Consultanţă SRL Bucureşti, pentru a oferi consultanţă persoanelor interesate de accesarea de fonduri nerambursabile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (prin Măsura 141).

Practic, Rodica Sărariu, consilier principal la Compatimentul Financiar-contabilitate, Didina Zară, consilier superior în cadrul aceluiaşi compartiment, dar şi Carmen Luminiţa Savin şi Paul Abuziloaie, consilier superior şi, respectiv consilier principal la Serviciul inspecţii, implementare politici şi strategii agricole, lucrau pentru firma bucureşteană, fără ca legea să le permită acest lucru.

Rodica Sarariu- DADRGrav este că unul dintre funcţionari, Rodica Sărariu, oferă, pe site-ul www.rgic.ro, datele de contact cu telefon, fax şi e-mail de la Direcţia Agricolă, ceea cei-a făcut pe inspectorii Corpului de Control să creadă că aceasta s-a folosit de logistica instituţiei pentru a oferi consultanţă privată.

Directorul Cristian Delibaş le-a atras atenţia celor patru funcţionari că activitatea lor este incompatibilă cu cea desfăşurată în Direcţia Agricolă, cerându-le, pe 16 iunie, să îşi clarifice situaţia.

Cei patru a continuat să îşi desfăşoară activitatea, considerând că nu există incompatibilitate, astfel că pe 8 august ei continuau să fie colaboratori ai firmei RGIC Consultanţă. Din acest motiv, Corpul de control a cerut Agenţiei Naţionale de Integritate să dispună o anchetă în acest caz.

De altfel, Corpul de control a solicitat şi aplicare aunor măsuri disciplinare în cazul funcţionarilor, în special celui care a folosit logistica instituţiei în interesul firmei private.

Acelaşi corp, a constatat, de asemenea, că managamentul Direcţiei Agricole, este aplicat „defectuos” de către conducătorul instituţiei şi că activitatea Serviciului de inspecţii, cel din care fac parte şi consilierii Savin şi Abuziloaie, este una dintre cele mai slabe din ţară.

3 thoughts on “Patru funcţionari de la Direcţia Agricolă, verificaţi de Agenţia Naţională de Integritate

  1. Trebuia Corpul de Control sa se sesizeze??Ar trebui dati afara pentru INCOMPETENTA toti INAPTII care erau abilitati s-o facă şi nu au ,,observat” incompatibilitatea pana la venirea Corpului de Control!E clar ca sunt habarnisti sau la fel de rau complici!

  2. CF art 96(1) din Legea 161/2003 modificata de Legea 284/2010 “(1) Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului”.
    Functiile contractuale pe care le detin cei 4 functionari la sc RGIC SRL nu au nicio legatura cu atributiile exercitate ca functionar public, pottrivit fisei postului. De altfel, exista si un punct de vedere al A.N.I in acest sens.

  3. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    cate nu sunt si vor fi…asta e abureala si praf in ochi…stiri pentru a fi citite…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *