Mii de români sunt așteptați la Noaptea Muzeelor 2025

  • Aflată la a XXI-a ediție în România, Noaptea Muzeelor 2025 este pentru prima dată susținută și de Ministerul Culturii
  • Acces gratuit în peste 70 de muzee, galerii și instituții culturale, în seara de 17 mai 2025
  • În județul Botoșani, Noaptea Muzeelor 2025 este o invitație la explorare, creativitate și conectare culturală – de la grafică și artă digitală, până la case memoriale, ateliere educative și vânătoare de carte.

Sâmbătă, 17 mai 2025, peste 70 de muzee și instituții culturale din întreaga țară își vor deschide porțile pentru public în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Nopții Muzeelor. Evenimentul, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și susținut pentru prima dată de Ministerul Culturii, oferă vizitatorilor acces gratuit la expoziții, tururi ghidate și activități speciale. Acest demers oferă publicului o experiență muzeală inedită, prin deschiderea instituțiilor muzeale într-un interval orar neconvențional, propunând o ofertă culturală special concepută pentru această ocazie.

Noaptea Muzeelor 2025 promite o experiență culturală unică, transformând muzeele în spații animate de expoziții neobișnuite, activări creative și noi forme de dialog cu vizitatorii. Este o oportunitate pentru publicul larg de a redescoperi patrimoniul cultural într-un cadru inedit și accesibil.

Evenimentul este inspirat de un model european și are loc simultan în peste 30 de țări europene. În România, Noaptea Muzeelor este organizată din 2005 și a devenit unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului.

Diversitatea instituțiilor muzeale din România și bogăția patrimoniului gestionat transformă ediția din 2025 într-un context favorabil pentru promovarea educației prin cultură, pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului și pentru consolidarea rolului social al muzeelor. Astfel, Noaptea Muzeelor devine o platformă strategică de fidelizare a publicului și de afirmare a muzeului ca actor activ în viața comunității. De altfel, mesajul principal – Educația prin cultură. Dezvoltarea prin cultură – este reflectat în toate activitățile propuse, contribuind la poziționarea culturii ca factor esențial în evoluția societății.

„Noaptea Muzeelor nu mai este de mult doar o plimbare de seară printre exponate. Este un fenomen cultural complex, un catalizator al curiozității și al dialogului dintre generații. Este modul prin care aducem istoria, arta și știința mai aproape de oameni, în moduri memorabile și accesibile.” – a declarat Ciprian Anghel Ştefan – manager general Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.

În județul Botoșani, Noaptea Muzeelor 2025 este o invitație la explorare, creativitate și conectare culturală – de la grafică și artă digitală, până la case memoriale, ateliere educative și vânătoare de carte.

  • Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” propune anul acesta o serie de activități interactive desfășurate sub tema națională „Mai aproape de oameni într-o noapte de mai”. Într-un demers de apropiere reală între public și instituția muzeală, tinerii sunt invitați să devină, pentru o zi, muzeografi, custozi, conservatori sau restauratori, alături de echipa Memorialului. Activitatea se desfășoară pe bază de înscriere și oferă o perspectivă practică asupra meseriilor din culisele muzeului.

În aceeași zi va avea loc o vânătoare de carte, în care copii și adulți sunt provocați să descopere indicii ascunse și să găsească volume- cadou oferite de Memorial.

Un alt moment inedit este expoziția itinerantă de grafică semnată Spiru Vergulescu, organizată în parteneriat cu mai multe cafenele și spații alternative din Botoșani. Cele 30 de lucrări expuse în oraș sunt însoțite de coduri QR care, odată scanate, redau în format video un moment din viața lui Mihai Eminescu, creionând un traseu cultural care se încheie chiar la Ipotești.

În spațiile de la Cornișa va fi găzduită expoziția „Patrimoniul Memorialului Ipotești”, parte a unui parteneriat nou ce își propune activări culturale comune în afara perimetrului clasic al muzeului. Memorialul va fi deschis pentru vizitare sâmbătă, 17 mai, în intervalul 09:00 – 22:00.

  • Muzeul Județean Botoșani și secțiile sale din teritoriu vor fi și ele parte activă a Nopții Muzeelor: Muzeul de Etnografie va putea fi vizitat între 09:00 și 22:00, iar la ora 16:30 va avea loc vernisajul expoziției „Zbor printre rădăcini”. Casa Memorială „Nicolae Iorga” va fi deschisă publicului între 16:00 și 22:00, Muzeul „Ștefan Luchian” din Ștefănești între 16:00 și 22:00, iar Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi va fi deschis în același interval, 16:00 – 22:00.

Fiecare dintre aceste spații oferă vizitatorilor o perspectivă asupra personalităților care au marcat cultura română și o ocazie de a redescoperi patrimoniul într-un cadru nocturn, prietenos și accesibil.

„Noaptea Muzeelor a devenit, în timp, nu doar un eveniment cultural de masă, ci și un barometru al deschiderii muzeelor către comunitate. În 2025, sub mesajul „Mai aproape de oameni într-o noapte de mai”, ne dorim să accentuăm exact această direcție: o relație mai directă, mai caldă și mai relevantă între instituțiile muzeale și publicul lor.

Vedem din ce în ce mai clar că muzeele pot fi spații active, vii, unde cultura se transmite nu doar prin exponate, ci prin interacțiune, prin dialog și prin experiențe. Iar pentru multe orașe din țară – mai mici sau mai puțin turistice – acest eveniment este una dintre cele mai vizibile ocazii în care muzeele devin reale centre de interes”, a declarat Valer Rus, vicepreședinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

Noaptea Muzeelor, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, este un Proiect Cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Programul evenimentelor poate fi consultat la adresa de facebook: https://www.facebook.com/noapteamuzeelor

Urmareste-ne pe Google News

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *