Mai mulți botoșăneni au fost înșelați online, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. La nivelul județului Botoșani, de la începutul anului până în prezent, au fost înregistrate 61 de infracțiuni comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronică, cu 46 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Dintre acestea, 24 reprezintă efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos; 7 fapte de acces ilegal la un sistem informatic; 1 faptă de fraudă informatică; 29 de fapte de înșelăciune săvârșită prin mijloace de comunicare online.
În urma activităților desfășurate de polițiști, în 9 cazuri au fost identificate persoanele bănuite de comiterea faptelor, acestea dobândind calitatea de suspect.
„Scăderea numărului de fraude online la nivelul județului Botoșani reflectă eficiența activităților de prevenire demarate în luna decembrie 2024, prin campania ”Siguranța ta on- line depinde de tine!”, prin care a fost informată populația cu privire la cele mai frecvente metode de înșelăciune din mediul virtual. Deși au fost desfășurate activități preventive și au fost transmise în spațiul public mesaje de informare, unele persoane continuă să cadă victime unor astfel de metode, oferind acces la dispozitivele mobile unor necunoscuți care le păcălesc folosindu-se de identități false”, susține purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani, Delia Nenișcu.
Cum să nu cazi pradă infractorilor
Polițiștii din Botoșani atrag atenția asupra creșterii cazurilor de fraude comise în mediul virtual și lansează un apel la vigilență și prevenție. În contextul dezvoltării rapide a tehnologiei, tot mai mulți infractori profită de încrederea
utilizatorilor de internet, recurgând la metode din ce în ce mai rafinate pentru a obține bani sau date personale.
Tipuri frecvente de fraude online
• Phishing – E-mailuri sau SMS-uri care par a fi trimise de bănci, firme de curierat sau instituții publice, ce conțin linkuri false și solicită date personale.
• Vânzări fictive – Anunțuri cu produse inexistente, vândute la prețuri avantajoase pe site-uri sau platforme de anunțuri.
• Escrocherii romantice (love scam) – Infractorii câștigă încrederea victimelor în mediul online, apoi solicită bani sub diverse pretexte.
• Investiții false / criptomonede – Promisiuni de câștig rapid prin aplicații sau platforme fictive.
• Furt de identitate – Clonarea conturilor și utilizarea datelor personale pentru comiterea altor infracțiuni.
Cum recunoști o înșelătorie digitală:
• Mesaje cu un ton alarmist sau cu promisiuni nerealiste.
• Linkuri suspecte, greșeli de scriere, lipsa certificatului de securitate („https”).
• Solicitări de date personale, coduri de autentificare sau copii ale actelor de identitate.
Dacă ai fost victima unei fraude online:
1. Nu șterge mesajele sau conversațiile.
2. Fă capturi de ecran cu toate schimburile de mesaje.
3. Anunță imediat Poliția!
4. Contactează banca pentru blocarea card
Un bărbat din Botoșani, victima unor escroci. Cum i-au furat 1.000.000 lei din cont