Fraudă de 238.000 de euro în dosarul în care primarul din Coșula a fost ridicat de procurorii Parchetului European

Parchetul European (EPPO) din Iași (România) a coordonat, miercuri, o serie de percheziții în municipiul și județul Botoșani. Primăria, precum și locuințele primarului și ale altor funcționari publici au fost percheziționate în cadrul unei anchete privind fraude cu subvenții și fals în acte. Proprietăți în valoare de aproximativ 400.000 de euro (2 milioane RON) au fost puse sub sechestru.

Ancheta, desfășurată cu sprijinul Structurii de Sprijin a EPPO din România, al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani și al Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, a scos la iveală faptul că primarul, în calitatea sa anterioară de viceprimar, împreună cu alte persoane, ar fi fost implicați într-o schemă de fraudare a unui proiect în valoare de 3,5 milioane de euro (17.773.006 RON), finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman, un fond structural european destinat promovării dezvoltării economice și sociale.

Potrivit probelor, primarul și complicii săi au depus documente false, inclusiv facturi fiscale și procese-verbale de recepție a lucrărilor, pentru a solicita rambursarea unor lucrări de renovare a locuințelor persoanelor și familiilor defavorizate, care în realitate nu au fost efectuate. Se presupune că primarul și firma de construcții au convenit să certifice în mod fals finalizarea lucrărilor în schimbul finanțării. În urma acestei acțiuni, suspecții ar fi obținut fraudulos aproximativ 238.000 de euro (1.177.321 RON) sub formă de granturi.

În cadrul anchetei în curs, au fost efectuate nouă percheziții domiciliare în municipiul și județul Botoșani, iar 31 de bunuri imobile — inclusiv 28 de terenuri și trei case/apartamente — în valoare totală de aproximativ 400.000 de euro (2 milioane RON) au fost puse sub sechestru, pentru a acoperi prejudiciul de 238.000 de euro și cheltuielile judiciare. Toate persoanele sunt prezumate nevinovate până la pronunțarea unei hotărâri definitive de către instanțele competente din România.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *