Tot mai multe persoane ajung la spital intoxicate cu ciuperci otrăvitoare, iar medicii trag un semnal de alarmă în acest context. Cele mai multe dintre cazuri au fost înregistrate în zona Moldovei. Ultimele trei victime care au ajuns în stare gravă după ce au consumat ciuperci otrăvite culese din pădure au fost salvate în ultima clipă de medici.
Georgiana a scăpat ca prin minune după ce săptămâna trecută, împreună cu alte trei persoane, a mâncat o tocăniţă cu ciuperci culese din pădure de un vecin. După 6 ore, tânăra a început să se simtă rău şi s-a dus de urgență la spitalul din Botoșani. De aici a fost trimisă la Iași ,unde medicii au reuşit să o salveze în ultima clipă, noteaza Antena 3 CNN
Pacientă salvată: „Am gătit împreună cu mama soacră. Deci au fost verificate. Au fost curățate. Nimic ieșit din comun la ele, adică au fost ciuperci cunoscute de noi. Am început cu dureri de stomac foarte mari, cu greață.”
Alte două persoane, un bărbat de 32 de ani din Iași și o femeie de 62 de ani din Botoșani, se află în stare critică.
Adrian Covic, șeful Compartimentului de Transplant Renal Iaşi: „Așa cum se întâmplă de obicei, în fiecare toamnă apare o serie întreagă de cazuri mai numeroase, din păcate cu insuficiență hepatică acută severă și insuficiență renală acută. Din nefericire, multe din aceste cazuri sunt extrem, extrem de grave, sunt la un fir de păr de limita dintre viață și moarte”.
Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „C.I.Parhon” din Iaşi: „Din păcate, cazurile cu insuficiență hepatică, insuficiență renală acută au o supraviețuire de sub 50% este extrem de important momentul în care ele ajung la spital și în momentul în care începe să se elimine toxicul”.
Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Iar opțiunile terapeutice nu sunt foarte multe. Dializa hepatică este una dintre opțiuni.
Singurul tratament care le poate salva viața este dializa hepatică, o procedură care se face doar în Iași și la Institutul Fundeni din Capitală.