Botoşaniul, sancţionat pentru licitaţii incorecte cu bani europeni

drum nouSituaţie extrem de gravă pentru judeţul Botoşani, care a fost amendat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru modul în care a organizat licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor din cadrul programelor cu finanţare europeană. Consiliul Judeţean a fost sancţionat cu o sumă de nu mai puţin de 726.000 de lei (25% din valoarea proiectului) pentru deficienţe în achiziţiile publice derulate în Programul Operaţional Regional- Axa 2 privind îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale. Neregulile constatate se referă, cel mai probabil, la cele două drumuri realizate prin POR. Este vorba de „Modernizare DJ 291B Lozna – Dersca – Mihăileni” şi„Modernizare DJ 294B Mihălăşeni DN 24C”.

Verificarea procedurilor de achiziţie publică a fost realizată la cererea Comisiei Europene, după auditul efectuat de aceasta în perioada 28 martie – 1 aprilie 2011. Atunci, CE a constatat anumite deficienţe în aplicarea procedurilor de achiziţie publică de către beneficiari la 4 proiecte verificate. MDRT a verificat toate cele 124 de proiecte finanţate în cadrul Axei 2. În urma verificărilor s-au propus corecţii financiare care variază între 5% şi 25% din valoarea contractelor de lucrări. Valoarea totală a corecţiilor propuse este de 179.948.186 lei care reprezintă 5,58% din valoarea contractelor de lucrări încheiate în cadrul Axei 2„, a anunţat, joi, ministrul Elena Udrea.

Pentru judeţul Botoşani, dar şi pentru alte cinci judeţe din ţară (Brăila, Teleorman, Prahova, Dâmboviţa, Ilfov), MDRT a emis deja procese-verbale cu titlu de creanţă, ceea ce înseamnă, practic, că Botoşaniul, prin Consiliul Judeţean, este bun de plată.

Autorităţile judeţene susţin că nu au primit deocamdată niciun document oficial de la MDRT, însă aşteaptă date exacte pentru a clarifica problema.

„Se pare că este vorba de operaţiuni care au avut loc acum doi-trei ani, iar obiectivele au fost verificate de mai multe ori la vremea respectivă. Acum, când cineva s-a gândit să facă nişte imputări pe aceste operaţiuni, mă face pe mine să fiu rezervat în declaraţii. Mă tem să nu fie vorba mai mult de o intenţie de a descuraja absorţia fondurilor europene„, a declarat, pentru BotosaniNews, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac.

Concluziile raportului MDRT vor fi transmise Comisiei Europene, pentru ridicarea măsurii de suspendare a plăţilor pentru neregulile descoperite în contracte. CE a găsit nereguli în cazul a patru proiecte finanţate din POR şi a decis suspendarea plăţilor, în iunie 2011.

Nereguli în gestionarea proiectelor europene au fost descoperite şi la Primăria municipiului Botoşani. Aici, MDRT reproşează primarului Cătălin Flutur că a împărţit proiectul finanţat în cadrul POR la trei firme. Ministerul lui Udrea consideră că atâta timp cât a fost semnat un singur contract de finanţare era necesar să existe şi un singur contract de execuţie a lucrărilor. Este vorba de proiectul privind reabilitarea ocolitorului municipiului Botoşani (străzile Sucevei, CXalea Naţională, Împărat Traian, Tudor Vladimirescu, petru Rareş, Calea Naţională şi Şoseaua Iaşului), în valoare de peste zece milioane de euro, care a fost atribuit firmelor Conrec, Transporturi Auto şi ALDP Iaşi

3 thoughts on “Botoşaniul, sancţionat pentru licitaţii incorecte cu bani europeni

  1. Din pacate pentru noi toti botosanenii, se pare ca acesta este doar începutul identificarii erorilor şi/sau fraudelor in ce priveşte cheltuirea banilor publici ai UE şi ai RO. Achiziţia publică nu este deloc simpla. Este nevoie de personal cu suficienta expertiză profesională în aplicarea legislaţiei specifice. Cred ca la Primaria Botoşani calitatea profesionala e putina. Primarul nu le poate sti chiar pe toate deşi nu iar strica deloc sa citesca şi legislatia referitoare la achiziţia publică.

  2. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Mai surprinde pe cineva,cotele uriase atinse de gradul de nesimtire manifestat in furtul banilor publici!!??turma de proci conduce Romania…opozitia miroase si ia a borhot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *