Măriuca, eleva din Botoșani care intră la liceu fără Evaluarea Națională. „Este un copil cum se întâlnesc foarte rar, astăzi”

O elevă de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani intră la liceul fără să fie nevoită să susțină examenele din cadrul Evaluării Naționale.  Se numeşte Maria Macovei, dar i se spune Măriuca, din clasa a V-a, când a devenit eleva Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani. Este unul dintre copiii care şi-au exprimat dorinţa de a obţine mai mult de la viaţă şi care, pentru a-şi îndeplini scopul, a luptat, zi de zi. Mai întâi, cu diabetul pe care îl are din naştere, dar care nu a împiedicat-o să devină un copil capabil să se bucure de viaţă, cu perioade bune sau mai puţin bune… cu probleme şi cu soluţii.

Măriuca a ales să se concentreze pe soluţii şi pe a-şi clădi viitorul dorit. De la orele online ale anului şcolar 2020-2021, la primii paşi pe drumul succesului (menţiune la etapa judeţeană a Olimpiadei de limba şi literatura română din anul şcolar 2021-2022), Măriuca şi-a definit, treptat, obiectivele şi a avut curajul să-şi urmeze visul… în sute de ore de citit, de lucrat variante de subiecte, de rezolvat teme pentru şcoală, de mers la cursuri de chitară… astfel încât, în clasa a VII-a, s-a calificat la etapa naţională a celor trei concursuri legate de limba şi literatura română: Olimpiada de limba şi literatura română (premiul al II-lea la clasa a VII-a, la etapa naţională), Olimpiada „Lectura ca abilitate de viaţă” (menţiune la etapa naţională, nivelul 2, gimnaziu), „Cultură şi spiritualitate românească” (premiul al II-lea, la etapa naţională, clasa a VII-a).

În ultimul an de gimnaziu, Măriuca şi-a propus mai mult şi a reuşit să se depăşească pe sine: nu doar s-a calificat, din nou, la toate etapele naţionale ale celor trei concursuri, ci a obţinut premiul I la etapa naţională a Olimpiadei de limba şi literatura română.

Acest premiu îi asigură elevei admiterea în clasa a IX-a, iar fata vrea să studieze tot la Colegiul Mihai Eminescu.

„Este o performanţă rară, o premieră în istoria şcolii la care ea învaţă, un motiv de bucurie pentru toţi cei care o cunosc. Este încununarea unei munci intense, cu renunţări la multe bucurii şi la preţiosul timp liber, pe care ea l-a dedicat, în totalitate, pregătirii pentru a-şi vedea visul împlinit. Acest premiu la etapa naţională îi asigură admiterea în clasa a IX-a. Măriuca îşi doreşte să continue studiile la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, la profilul uman. Măriuca este un copil cum se întâlnesc foarte rar, astăzi. Pentru ea, perseverenţa, renunţarea la timpul propriu, munca asiduă sunt repere de viaţă. Lectura este, pentru ea, un mod de viaţă, drumul care a condus-o la succesele de până acum. Toate aceste rezultate au fost posibile şi datorită celor care au susţinut-o, constant: mama ei, profesorii şcolii, reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi ai ministerului”,  spunea despre ea directorul unității de învățământ, Cristina Chiriac.

Google New Urmareste-ne pe Google News

FOTO Botoșăneanul care a împlinit 100 de ani. Moș Gheorghe se laudă cu o adevărată avere: 4 copii, 11 nepoți și zeci de strănepoți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *