FOTO Incendiu puternic într-o localitate din Botoşani! Flăcările erau cât pe ce să cuprindă și pădurea

Aproximativ 50 de metri cubi lemn de salcâm, cinci tone de gunoi de grajd, două hectare de vegetație uscată și un hectar de lizieră de salcâm au ars, marți după-amiază, în localitatea Berza. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cuprindă și pădurea la marginea căreia erau depozitate.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Santa Mare. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, cu degajări mari.

Intervenția a fost una de durată, având în vedere cantitatea mare de deșeuri care ardea, dar și faptul că trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere. Misiunea a durat mai bine de patru ore.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

 

Google New Urmareste-ne pe Google News

 

Pompierii reamintesc faptul că potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

 

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

 

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

 

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

 

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *