România va fi lovită de primul val de caniculă. 2024 ar putea doborî un nou record de temperatură stabilit în 1900

De la o lună la alta se înregistrează noi recorduri de temperatură, iar vara se anunță fierbinte și cu fenomene extreme. De altfel, potrivit prognozei meteo, România va fi lovită de primul val de caniculă, cu peste 35 de grade Celsius. Culturile agricole sunt în pericol din cauza secetei.

2024 ar putea doborî un nou record al celor mai ridicate temperaturi de la primele măsurători din 1900 și până în prezent, spun meteorologii, potrivit stirileprotv.ro.

„Până în jurul datei de 14 iunie va fi o săptămâna mai caldă, vom depăși pragul unei zile de caniculă, este posibil să consemnăm valori de 36-37 grade.”- Elena Mateescu, director ANM.

Este o vreme a extremelor cu care trebuie să ne obișnuim, spun specialiștii. Cel mai greu este pentru cei din agricultură, care se confruntă acum în unele zone cu secetă. Ploile din ultimele zile, în cantități mari, de 40-50 de litri pe metru pătrat, au fost însă de scurtă durată.

„La acest moment vorbim de secetă pedologică extremă și puternică în bună parte din țară, în special în Moldova, Dobrogea, Muntenia și în cea mai mare parte a Olteniei. Seceta se va intensifica pentru că pragul critic pentru agricultură îl reprezintă pragul pentru arșiță de 32 de grade.”- Elena Mateescu, director ANM.

Culturile de toamnă, din octombrie, s-ar putea muta în lunile de iarnă, in lipsa precipitațiilor, spun specialiștii. De suferit ar putea avea și culturile de primăvară, care s-ar putea devansa, din aceeași cauză.

 

Urmăreşte-ne pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *