Concursul Național de Protecția Mediului „Și gestul tău contează!” 2024, ajuns la a XVI a ediție, s-a încheiat duminică, 2 iunie. Acesta face parte din C.P.E.E.N.I., cofinanțate de M.E., poziția 29 și s-a desfășurat sub egida I.Ș.J. Botoșani. Aplicanți au fost: Palatul Copiilor Botoșani și Asociația „Papucul doamnei”, iar sponsori Southern Harvest Romania Holdings Sarl- Shr, Elsaco Electronic SRL Botoșani și Arta Sticlei SRL Dorohoi.
Deschiderea a fost oficiată de inspectorul școlar general, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspectorul educativ, prof. Gina-Florentina Zală, directorul D.J.S.T., Radu Humelnic, directorul Direcției Silvice, ing. Marius Havriș, reprezentantele Agenției pentru Protecția Mediului, specialiste Iolanda Sincu și Narcisa Dumitriu, reprezentantul A.N.A.N.P., ing. Paul Vieru și reprezentanta sponsorului principal, dna Florentina Iacob.
Cu această ocazie a fost lansat și nr. 9 al revistei cu I.S.S.N. „Și gestul tău contează! Pentru mediu, pentru sănătate!”. Au concurat 30 echipaje, din țară, care au avut prilejul să-și demonstreze cunoștințele, priceperea, creativitatea și îndemânarea prin participarea la activități diverse:
– realizarea unui mozaic uriaș din baterii uzate cu tema „Solutions for the future.”;
– atelierele de lucru cu tema „Schimbare prin reutilizare”. Obiectele rezultate au fost valorificate la tombola elevilor;
Sub îndrumarea prof. Renga Ioan Alexandru, de la Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, au trecut prin diferite probe de recunoaștere floră, igienizare, orientare în teren și parcurs aplicativ.
Organizarea excursiei în sit-ul de importanță comunitară Vorona pe traseul „Descoperă secretele pădurii” și activitatea „Fii activist de mediu” au avut ca scop formarea participanților.
Vizitarea Mănăstirii Coșula cu renumitul „galben de coșula” și a muzeului din Casa egumenească i-a „purtat” pe drumul spiritualității și istoriei.
Implicarea elevilor și a profesorilor a fost răsplătită cu diplome, trofee și premii înmânate de coordonatorul concursului, prof. Cecilia Vicoveanu.