O tânără de 18 ani din Botoșani, la ginecolog cu o problemă gravă. Medicii atrag atenția că aceasta poate duce la infertilitate

O tânără de 18 ani, din Botoșani, a ajuns la medicul ginecolog cu o problemă gravă: hidrosalpinx bilateral. Potrivit medicului Alexandra Ciobanu, hidrosalpinxul reprezintă acumularea de lichid la nivelul trompelor uterine.

Trompele uterine reprezinta locul de pasaj pentru ovocit si spermatozoizi. Ovocitul este eliberat de catre ovar in cavitatea abdominala, de unde este preluat de trompele uterine si, astfel, ajunge la nivelul uterului. Spermatozoizii patrund in vagin, trec prin uter si ajung la nivelul trompelor uterine. De cele mai multe ori, fertilizarea ovocitului se realizeaza in lumenul trompelor uterine. Daca lumenul este blocat, se pot intalni doua situatii: ovocitul si respectiv spermatozoizii nu se pot intalni; ca urmare, embrionul nu se formeaza, situatie cunoscuta drept infertilitate; ovocitul si spermatozoidul formeaza embrionul, dar, din cauza obstructiei, acesta nu poate ajunge in cavitatea uterina si se implanteaza la nivelul trompelor uterine, generand o sarcina extrauterina”, susține Alexandra Ciobanu.

Principala cauză a hidrosalpinxului este infecția care duce la inflamație și acumularea de lichid la nivelul trompei. Alte cauze posibile includ endometrioza, aderențe pelvine și complicații ale intervențiilor chirurgicale pelvine anterioare, susține medicul.

Când hidrosalpinxul este unilateral-afectează o singură trompă-simptomele sunt adeseori absente. Când hidrosalpinxul are dimensiuni mari, adeseori simptomele includ: durere la nivelul regiunii pelvine, de partea afectată, scurgeri vaginale. Diagnosticul se stabilește în primul rând ecografic, ulterior, în funcție de fiecare caz, pacientei i se pot recolta analize specifice-pentru diagnosticul de laborator al ITS, histerosalpingografie, histerosonografie sau laparoscopie. Netratat, hidrosalpinxul poate avea consecințe importante asupra reproducerii. Dacă hidrosalpinxul este cauzat de o infecție, este important să se trateze această infecție cu antibiotice adecvate. Este esențial să se trateze complet infecția pentru a reduce inflamația și pentru a preveni recurența hidrosalpinxului. În unele cazuri, hidrosalpinxul poate necesita intervenție chirurgicală. Aceasta poate implica drenarea lichidului acumulat sau, în cazuri mai severe, îndepărtarea trompei uterine afectate (salpingectomie).

Chirurgia poate fi considerată mai ales în cazurile în care hidrosalpinxul cauzează infertilitate severă. Fertilizarea in vitro (FIV): Pentru femeile care suferă de infertilitate din cauza hidrosalpinxului, FIV poate fi o opțiune de tratament eficientă. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament potrivite pentru cazul dumneavoastră, deoarece managementul hidrosalpinxului poate varia în funcție de gravitatea și cauza specifică a afecțiunii. De asemenea, tratamentul trebuie personalizat în funcție de necesitățile și obiectivele individuale ale fiecărui pacient”, susține medicul.

 

Urmăreşte-ne pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *