Șoferii riscă să rămână fără plăcuțele de înmatriculare dacă nu respectă această regulă. Amenda se ridică și 6.600 lei

Inspecția tehnică periodică ( ITP ) este obligatorie pentru toți șoferii. Aceasta are rolul de a garanta că vehiculul este sigur pentru circulație și de a reduce riscul de accidente. Codul Rutier prevede amenzi de 6.600 de lei pentru acei șoferi care circulă pe drumurile publice cu mașini care nu au Inspecția Tehnică Periodică (ITP) efectuată. În plus, șoferii vor rămâne și fără talonul și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Actul normativ are ca obiect de reglementare clarificarea unor aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale.

Astfel, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică vehiculele lente, respectiv vehiculele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h sau vehiculelor lente, vehiculelor cu şenile, tramvaielor şi vehiculelor cu tracţiune animală.

De asemenea, este stabilită efectuarea la şase luni a inspecţiei tehnice periodice ( ITP ) a tuturor autovehiculelor care desfăşoară activitatea de RENT CAR, atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât şi autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere.

De asemenea, legea promulgată de către şeful statului clarifică şi unele dispoziţii care reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.

Când trebuie să mergi la ITP dacă ai o mașină mai veche de 10 ani. Defecțiuni din cauza cărora nu treci inspecția

Valabilitatea Inspecției Tehnice Periodice (ITP) variază de la 1 la 3 ani, în funcție de vechimea mașinii. Autoturismele noi pot circula 3 ani fără ca proprietarii acestora să aibă obligația de a face ITP-ul. Cele construite înainte de 2012 trebuie să fie inspectate anual.

Potrivit legii, mașinile noi nu trebuie să facă inspecția tehnică decât după 3 ani de la data înmatriculării. După ce au trecut de primul ITP, următorul va trebui făcut mai repede.

Valabilitatea inspecției tehnice la autohevicule mai vechi de 10 ani este de 2 ani. Modul în care se efectuează inspecția nu diferă de cea făcută la mașinile mai noi. Cu toate astea, pot apărea mai multe probleme privind noxele, sistemul de direcție, de frânare sau de iluminare. Dacă vehiculul nu va respecta normele minimale impuse de lege, nu va primi drept de circulație.

Dacă se constată că un vehicul are defecte majore, nu va primi dreptul de circulație și va fi declarat „RESPINS” la ITP. Acesta va fi reprogramat la o nouă inspecție după 30 de zile, timp în care proprietarul are obligația de a remedia problemele, altfel va fi din nou respins, potrivit RomaniaTV

Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *