Ce mister ascunde statueta unică în lume care se află în patrimoniul Muzeului Judeţean din Botoşani. A fost realizată acum 6.500 de ani

foto: Historia.ro

O piesă unică în lume, realizată acum 6.500 de ani şi descoperită întâmplător în 1964, se află în patrimoniul Muzeului Judeţean din Botoşani. Considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase capodopere închinate femeii mamă, „Venus de la Drăguşeni” a devenit, după 1989, regina expoziţiilor de arheologie şi istorie veche din străinătate și a fascinat publicul de pe trei continente.

Pe dealurile din jurul localităţii botoşănene Drăguşeni, în anul 1964, un grup de copii a găsit în brazda întoarsă de plug un idol de lut, cu incizii de o măiestrie rară. După ce au prezentat statueta profesorului lor de istorie, Artur Crâşmaru, un împătimit al arheologiei, bărbatul și-a dat imediat seama că are în faţă o zeiţă, un simbol al fertilităţii şi fecundităţii din cadrul culturii Cucuteni.

Deși a fost predată Muzeului Judeţean de Istorie, în vremea comuniştilor a stat ascunsă în spatele graniţelor închise. Abia după Revoluţie, zeiţa numită şi „Venus din Drăguşeni“ a devenit regina expoziţiilor de arheologie şi istorie veche din străinătate.

Statuia a fascinat publicul de pe două continente şi şapte ţări şi a participat la numeroase expoziţii internaţionale dedicate neoliticului românesc: în S.U.A., Marea Britanie, Grecia şi China. La New York şi la Oxford a fost simbolul celor două expoziţii, relatează historia.ro.

„Venus din Drăguşeni”, unică în lume

Potrivit istoricilor, piesa unică în lume nu a fost pusă în valoare de autorităţi, timp de mai mulți ani, fiind foarte puţin expusă. Abia după participarea la expoziții pe mai multe continente valoarea acesteia a început să crească.

Femeia întruchipată de „Venus de Drăgușeni” este, spun specialiștii, una care se afla „într-o poziţie de putere” şi avea „un statut social superior”. Istoricul Gheorghe Median spune despre ea că „reprezintă femeia ajunsă la maturitate” sau „mama care dă naştere copiilor şi perpetuează specia”.

De asemenea, „Venus de la Drăguşeni” are o valoare istorică şi artistică atât de mare încât a fost clasată în categoria Tezaur. O copie a statuetei se află la Muzeul Popoarelor din Mexic, noteaza Click!

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *