Mişcare de ultim moment cu privire la cardul de energie. Până când se acordă sprijinul financiar

Klaus Iohannis a semnat legea care are impact asupra a milioane de români săraci. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie suportat parţial din fonduri externe nerambursabile.

Potrivit OUG, „sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane şi familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile de vulnerabilitate pentru ca o persoană/familie în situaţie de risc de sărăcie să beneficieze de sprijin din fonduri publice pentru a compensa preţurile la energie”, noteaza Antena 3 CNN

Bugetul pentru compensarea preţurilor la energie pentru persoanele vulnerabile este de 4.000.000 mii de lei şi are ca sursă de finanţare fonduri externe nerambursabile prin bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), potrivit regulilor de eligibilitate stabilite prin Programul operaţional „Capital uman”, Programul operaţional regional, Programul operaţional „Capacitate administrativă”, Programul operaţional ‘Competitivitate’, precum şi prin Programul operaţional „Infrastructură mare” pentru perioada de programare 2014 – 2020, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestora şi a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014 – 2020.

Executivul explica la emiterea actului normativ că este necesară acordarea unui sprijin temporar pentru aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile pentru a compensa preţul la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Conform legii, acest sprijin financiar este de maxim 750 de lei pe locuință/gospodărie vulnerabilă și poate fi utilizat până la 31 decembrie 2024.

Atenţie, este interzisă utilizarea cardului de energie pentru a deconta datorii curente si/sau restante faţă de furnizorii de energie pentru locurile de consum pentru care nu sunt îndeplinite condițiile sau pentru plata datoriilor curente si/sau restante ale unor persoane terțe!

Categoria de români care primește bani pe cardul de energie

  • Pensionari cu vârsta de 60 de ani și peste, având venituri lunare de până la 2.000 lei.
  • Pensionari cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu aceeași limită de venit de până la 2.000 lei lunar.
  • Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, având venituri proprii lunare sub pragul de 2.000 lei.
  • Familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010.
  • Familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor social, în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie suportat parţial din fonduri externe nerambursabile poate fi citită AICI. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *