Duminica Tomii, sărbătoarea care încheie Săptămâna Luminată. Tradiții și obiceiuri respectate în ziua de 12 mai

Duminica Sfântului Apostol Toma, prima de după Paşte, este singura duminică din anul bisericesc dedicată şi închinată unui Sfânt Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos.

Prima zi de duminică de după paște este cunoscută drept Duminica Tomii, făcând referire la momentul în care Iisus se arată apostolilor.

Este singura duminică din anul bisericesc dedicată şi închinată unui Sfânt Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Apostol Toma a fost cel care a atins rănile Domnului, dând crezare astfel adevărului Învierii.

Auzind despre Înviere, Apostolul Toma a spus că nu va crede până nu va vedea semnul cuielor în palmele Mântuitorului și până nu le va atinge cu mâinile sale.

În momentul în care s-a arătat Apostolilor, Iisus a zis către Toma: „Adu degetul tău și vezi mâinile Mele. Adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fi necredincios, ci credincios. Fericiți sunt cei care nu au văzut și au crezut!”

„Cu adevărat ești Domnul meu și Dumnezeul meu”, a rostit cu bucurie Apostolul Toma.

Duminica Tomii, 12 mai 2024. Tradiții și obiceiuri populare

Duminica Tomii este sărbătoarea care încheie Săptămâna Luminată, prima de după Paște. În această zi, are loc pomenirea celor morți, sărbătoarea fiind numită în popor și „Paștele Mic”.

Oamenii aduc la biserică alimente pentru a fi sfințite, apoi le împart pentru sufletul celor adormiți. În unele zone, oamenii întind mese chiar în cimitir sau lângă biserică, pentru că se spune că în această zi pot sta la masă alături de sufletele celor plecați.

După ce ies de la slujbă, femeile dau de pomană colaci, ouă roșii și lumânări.  În alte zone, în timpul slujbei, preotul sfințește colacii și ouăle aduse de credincioși la biserică, după care se caută o apă curgătoare, pentru a fi împărțite lângă aceasta sărmanilor și copiilor. Credincioșii spun că, astfel, ofrandele aduse îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte din păcate, noteaza Antena 3 CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *