FOTO O bunică paralizată din Botoșani își duce zilele în singurătate și sărăcie, cu șoarecii mișunând prin casă. „Oamenii bolnavi nu merită să fie umiliți astfel!”

O bunică paralizată dintr-un sat din Botoșani își duce zilele în singurătate și sărăcie.  Singurii care îi țin de urât sunt șoarecii. Bunica Elena este paralizata de la brau in jos, este operata la un picior si are mai multe probleme de sanatate. Cu o pensie de 1.200 lei/luna,  o plateste pe o vecina cu 700 lei/ luna ca sa o ingrijeasca, sa-i faca mancare si sa-i aduca lemne in casa. Îi mai raman doar 500lei din care trebuie sa cumpere: medicamente, alimente, scutece s.a.

„I s-a spus ca momentan nu poate beneficia de pensie de boala/ handicap. Dupa ce se va opera si la celalalt picior se va putea incadra cu diagnosticul pentru pensie… Trist, f trist…pentru ca indiferent de diagnostic este un om singur, imobilizat la pat, a carui viata depinde total de ajutorul altei persoane ( daca nu-i aduce cineva apa la pat, nh si-o poate lua singura) si cu un venit atat de mic este greu sa supravietuiasca. Am vizitat-o de 2 ori si i-am dus cateva alimente, scutece si scaunul cu rotile, daruit de dv. Mi-a spus mii de multumiri pentru scutece. Este trist sa auzi atatea cuvinte pline de recunostinta pentru…scutece. Oamenii bolnavi nu merita sa fie umiliti astfel! Macar scutecele ar trebui sa le aiba asigurate de catre stat”, mărturisește preoteasa Anamaria Macuc.

Bunica viseaza sa iasa afara din casa, sa respire aer curat, dar pentru asta o mică rampă la intrare i-ar fi de mare ajutor.

„Mi-a spus ca de luni de zile n-a vazut lumina zilei pe geam. Am ramas uimita, pentru ca patul d-nei este lipit de geam…Am dat draperia deoparte si am constatat ca geamul este extrem de subred, „chituit” cu niste carpe si acoperit cu patura atat pe interior cat si pe exterior pentru ca frigul de afara sa nu patrunda atat de repede. Casuta batranei are o singură cameră, despartita pe mijloc de o sobă subredă, pe care bunica se chinuie, singura, sa puna lemne pe foc. Patul pe care este imobilizata nu se poate numi pat. Este de fapt o saltea de pat, suspendată pe niște lemne, peste care este pus un placaj, un ceolofan si apoi niste paturi si iar ceolofan… Bunica sta non stop pe acest placaj tare, acoperit cu o patura. Sta mereu cu stres ca se poate rasturna oricand ” patul” tot cu dansa, mai ales cand pune singura lemne pe foc”, spune preotasa.

Bunica are nevoie de ajutor, iar Anamaria Macuc a lansat un apel pentru ca oamenii care vor să facă un bine să îi sară în ajutor. Bunicuța are nevoie de un pat medical electric, care costa 3.500 lei, trebuie schimbate geamurile cu unele rezistente, care să poată fi deschise, o sobă mică din teracotă.

Am observat ca au patruns si soarecii in casa, inca un stres in plus…. Sa nu te poti ridica din pat si sa stai cu grija ca daca te musca soarecii de picioare, noaptea, nici macar nu simti…Cine doreste s-o ajute, sa-i mangaie cat de cat suferinta o poate pe d-na Elena Boca in satul Balta Arsa ( 13 km de Bt), il poate contacta telefonic pe preotul din sat, pr Marian Starica pentru a-i indruma spre bunica:0740591254”, spune Anamaria Macuc.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *