Liceeni francofoni de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Botoşani, prezenți la un festival internaţional de la Florenţa. „Suntem mândri că putem dovedi la nivel internaţional că avem elevi talentaţi, bine pregătiţi”

Câştigători ai trofeului festivalului de artă teatrală „Paroles et théâtre” Botoşani, ediţia a XIII-a, liceenii din trupa de teatru francofon a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani „Les Fortunés”, au participat în perioada 16-20 aprilie 2024 la festivalul internaţional „Théâtralisons ensemble”, organizat de Institutul Francez din Florenţa.

Festivalul din Florenţa, aflat la a XXI-a ediţie, a reunit trupe din Italia, Franţa, Turcia, Maroc, Tunisia, România. Festivalul nu este sub forma unui concurs, dar recompensa participanţilor se măsoară în impactul pe care îl produce spectacolul asupra publicului şi prin calitatea limbii franceze, iar botoşănenii din trupa „Les Fortunés” au fost aplaudaţi la scenă deschisă şi felicitaţi de mai multe ori de profesori şi elevi participanţi pentru prestaţia din timpul spectacolului, dar şi cea din timpul atelierelor de lucru.

Festivalul a produs o emulaţie deosebită atât prin spectacolele prezentate, cât şi prin atelierele de lucru, unde elevi şi profesori din toate ţările au lucrat în grupuri mixte, pentru a realiza momente inedite de prezentare scenică, specifice artei teatrale.

Membrii trupei de teatru „Les Fortunés” din acest an sunt din elevi de clasele IX-XII: Aştefănesei Lavinia (IX), Zamfirescu Ioana-Antonia (IX), Păduraru Raul-Ionuţ (X), Curecheriu Denisa-Maria (XI), Robu Andreea (XI), Chişcaru Diana (XII), Humă Ioana-Cezara (XII), Popovici Ioana (XII).

Spectacolul „Ah, les femmes!” (Ah, femeile astea!), pe care elevii l-au prezentat la Florenţa şi pentru care au obţinut şi trofeul la Botoşani, a fost conceput de profesoara Pintilei Daniela. Punerea în scenă a fost realizată cu ajutorul coregrafei Victoria Bucun de la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani. Profesorii care au pregătit şi însoţit elevii la eveniment au fost Chiriac Cristina, Zamfirescu Violeta şi Pintilei Daniela.

„Suntem mândri că putem dovedi la nivel internaţional că avem elevi talentaţi, bine pregătiţi din punct de vedere lingvistic, capabili să lucreze în echipă, creativi şi competenţi la standardele cele mai înalte. Una din elevele din trupa de teatru francofon, Popovici Ioana, este deja admisă la o universitate din Belgia, KU Leuven, una din cele mai vechi şi prestigioase universităţi din Europa”, a precizat prof. Chiriac Cristina, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani.

Google New Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *