Legea salarizării pentru bugetari, adoptată tacit de Senat. Dispar toate sporurile

salariati bugetari , stiri, botosaniLegea salarizării pentru bugetari: sporurile pentru condițiile de muncă, incluse în salariul de bază. Decizia a fost luată la Senat. Legea salarizării pentru bugetari va fi modificată printr-un proiect adoptat luni, tacit, de Senat. Sporurile pentru condiţiile de muncă vor fi incluse în salariul de bază. Decizia finală va fi la Camera Deputaților, pentru acest proiect. Termenul de dezbatere şi vot la Senat s-a împlinit pe data de 4 aprilie.

Proiectul prevede că: „începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, acordat pentru luna anterioară se introduce în salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.

Salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare prevăzute de prezenta lege se majorează în mod corespunzător.

Sporurile pentru condiţii de muncă reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se abrogă, mai prevede actul normativ.

Legea salarizării pentru bugetari. Aplicare deficitară

Conform expunerii de motive, aplicarea „deficitară” şi „neunitară” a Legii salarizării bugetarilor a generat „multiple discriminări în rândul angajaţilor din sectorul public, precum şi o reprezentare deficitară a politicii salariale în sectorul public”.

Iniţiatorii proiectului arată că, „deşi legiuitorul a prevăzut o ierarhizare a funcţiilor publice, în baza unor coeficienţi de ierarhizare şi în temeiul complexităţii muncii şi al pregătirii profesionale modificările legislative succesive, operate de regulă prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, aparent nesemnificative, prin care au fost introduse unele sporuri salariale pentru condiţii de muncă au introdus distorsiuni majore între valoarea salariului de bază, a soldei de funcţie/salariului de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare şi cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă”.

„Astfel, sporurile reglementate în aceste condiţii variază de la 10 – 15% şi ajung la 100% şi chiar şi peste această valoare pentru anumite funcţii de execuţie şi pentru anumite familii ocupaţionale. Generează o imagine distorsionată asupra veniturilor brute totale ale angajaţilor din sectorul public”, potrivit inițiatorilor.

Ei completează că, prin măsurile propuse, cuantumul niciunui salariu, soldă de funcţie sau salariu de funcţie şi indemnizaţie de încadrare nu va scădea. Nu se generează niciun impact bugetar asupra bugetului general consolidat, cheltuielile de personal nefiind afectate. Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, potrivit RomaniaTV care citeaza Agerpres.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *