Furtuna Renata, care face ravagii în aceste zile în Europa, se îndreaptă spre România. Va aduce frig, ploi şi vijelii puternice

Un front de aer rece, cu ploi, vijelii și vânt puternic, traversează Europa de la vest la est, în aceste zile, şi se îndreaptă spre România. După valul de aer tropical care adus în ţara noastră recorduri de temperatură, dimineaţa de 15 aprilie fiind cea mai călduroasă din istorie, urmează o răcire accentuată, cu diferențe termice chiar şi de 20 grade Celsius.

În Franța, 14 departamente sunt afectate de fenomenele meteo extreme, unde meteorologii au emis avetizări cod galben și portocaliu de vânt extrem de puternic. După un weekend excepțional de cald, vremea s-a schimbat radical în vestul și centrul continelului cu temperaturi în scădere accentuată, averse și furtuni puternice.

O depresiune numită Renata s-a format în largul coastei Scoției și avansează spre țările din centrul Europei. În acest context, o perturbare foarte activă se va extinde în regiunile care se întind de la coastele Normandiei și Hauts-de-France până la Grand Est.

Pe măsură ce furtuna se dezvoltă va provoca averse abundente, vijelii, însoțite de risc de grindină, dar mai ales de rafale intense la vântului. Vântul poate trece de 100 până la 110 km/h în Hauts-de-France, precum și pe coastele Normandiei, potrivit observatornews.ro.

Pe o zona extinsã din Elveţia şi Austria, peste nordul Ungariei, Cehia şi Slovacia pânã în Ucraina, instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, local fenomene electrice şi izolat posibil grindinã. Vântul va avea intensificãri în majoritatea regiunilor, iar precipitaţiile vor fi însemnte cantitativ. În sudul Europei va fi semnificativ mai cald decât în mod obişnuit pentru mijlocul lunii aprilie, iar în ţãrile centrale se va resimţi o rãcorire a vremii.

Google New Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *