Amenda pentru șoferii care transportă mai mulți pasageri în mașină. Codul Rutier în 2024

În anul 2024, amenda pentru șoferii cu permis Categoria B care depășesc numărul legal de pasageri este în atenție. Odată cu ajustarea metodelor de calcul al punctajului de amendă, sancțiunile aplicate șoferilor care încalcă legislația rutieră au crescut semnificativ.

Limita maximă de pasageri admisă într-un vehicul este reglementată de legea rutieră, ținând cont atât de numărul de locuri prevăzute în autovehicul, cât și de categoria de permis de conducere a șoferului.

Conform Ordonanței 195/2002, Articolul 53, litera b), punctul 1, șoferii care dețin permisul Categoria B sunt autorizați să conducă vehicule cu o masă totală maximă autorizată de până la 3.500 kg și cu un număr de locuri pe scaune, în afară de cel al șoferului, de cel mult 8.

Astfel, într-un autovehicul condus de un șofer cu permis Categoria B, numărul maxim de pasageri este de 9, incluzând șoferul.

Este important de reținut că autoritățile pot sancționa și vehiculele cu mai mult de 9 locuri, chiar dacă numărul efectiv de pasageri este mai mic.

În cazul depășirii acestor limite, șoferii se expun riscului de a primi sancțiuni contravenționale conform Ordonanței 195/2002, Articolul 101, punctul 1 (13). Astfel, conducătorii auto pot fi amendați cu 6-8 puncte de amendă, valoarea amenzii variind între 990 și 1.320 de lei, în cazul în care transportă mai mult de 8 pasageri.

Aceeași sancțiune este aplicabilă și celor care depășesc numărul de pasageri omologat pentru autovehiculul respectiv.

Pentru a fi în conformitate cu legislația, un conducător auto trebuie să dețină permisul Categoria D pentru transportul de persoane.

Poți primi amendă și dacă ai doar 3 pasageri în mașină

Sunt situații în care limita maximă de pasageri este 2, 3 sau cel mult 4 persoane.

Majoritatea autoturismelor sunt prevăzute cu 2 locuri pe scaunele din față (șofer și pasager) și 3 locuri pe bancheta din spate.

Dar sunt și vehicule, precum Opel Zafira sau Volvo XC 90, care sunt prevăzute cu 7 locuri. Două scaune suplimentare sunt montate în portbagaj și pot fi rabate integral.

Însă alte modele, destinate în special transportului de marfă, au doar 2 sau 3 locuri.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Cât e amenda pentru șoferii care transportă mai mulți pasageri în mașină

Șoferii care sunt prinși că transportă mai mulți pasageri decât e legal conform categoriei de permis pe care o deține vor fi sancționați contravențional.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule”, prevede Art 101, pct. 1 (13), din Ordonanța 195/2002.

Astfel, conducătorul auto va fi sancționat cu 6-8 puncte de amendă. Deci va trebui să plătească între 990 lei și 1.320 lei dacă transportă mai mult de 8 pasageri.

Aceeași sancțiune o riscă și cei care transportă mai multe persoane decât sunt omologate pentru respectivul autovehicul. Pentru a avea drept legal de transport persoane, un conducător auto trebuie să dețină permis Categoria D, potrivit Antena 3 CNN

Peste 100 de sancțiuni aplicate în municipiul Botoșani, în cadrul unei razii cu peste 80 de forțe de ordine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *