FOTO Ce este „molitfa Paștilor”, un obicei care se ține în mai multe localități din Botoșani

În perioada Postului Mare sau al Paştilor, în multe localități din județul Botoșani preotul vine pe la casele oamenilor cu „molitfa”.  Pentru a-l primi pe slujitorul Domnului, credinciosul trebuie să aibă în vedere şi câteva mici detalii.

„Pregătiţi un vas cu apă, o lumânare aprinsă şi un pomelnic pentru vii (cei care locuiesc în casă)”, este sfatul preotillor.

Acest obicei al „molitfei” face parte din tradiţia Bisericii Ortodoxe şi este un prilej de întâlnire cu fiecare familie a bisericii. Rugăciunea care se citeşte de către preoţi cu acest prilej nu face parte dintr-o practică unitară a Bisericii, dar în cele mai multe cazuri ea este rugăciunea de la începutul Postului Mare.

Obiceiul se păstrează și în parohia Aurel Vlaicu din județul Botoșani. Unii credincioși au așteptat preotul cu flori la porți.

„Conform tradiţiei Bisericii noastre, înaintea marelui praznic al Învierii Domnului, în mai multe zone din țară, preoţii merg în casele enoriaşilor cu „molitfa Paștilor”, pentru a-i binecuvânta și pentru a se ruga împreună în această perioadă specială din punct de vedere duhovnicesc dar şi liturgic. Prin Harul lui Dumnezeu, care se pogoară în timpul slujbei de sfințire a apei, toţi cei ce o primesc cu credinţă sau sunt stropiți cu ea, iau sfinţenie şi binecuvântare, spre marele lor folos. Cu acest prilej de îmbogățire spirituală, le mulțumim tuturor acelora care și-au deschis inimile și porțile, împodobindu-le cu flori de bunătate și bucurie! Să fie pentru fiecare, zile binecuvântate, străjuite de purtarea de grijă a lui Dumnezeu”, susține preotul din parohia Aurel Vlaicu.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *