Schimbare radicală pentru această categorie de conducători de vehicule! Legea stabilește o nouă obligație, a cărei încălcare atrage sancțiuni drastice

O schimbare legislativă stabilește o nouă obligație pentru conducătorii unor categorii de vehicule pe drumurile publice. Astfel, în Monitorul Oficial nr. 333 de miercuri, 10 aprilie, a fost publicată Legea nr.82/2024 care modifică articolul 8 din Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Noua prevedere intrată în vigoare menționează explicit că și conducătorii de tractoare agricole și forestiere sunt obligați să dețină în la bordul acestor vehicule trusă medicală de prim-ajutor, triunghiuri reflectorizante și stingător de incendiu, toate omologate.

Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepția celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate„, spune textul din Monitorul Oficial.

Nerespectarea acestei obligații îi poate costa pe conducătorii vehiculelor o amendă de până la 825 de lei.

Din noul text legislativ reiese că obligația de a deține la bord nu se aplică în cazul conducătorilor de motociclete și mopede.

Vehiculele exceptate intră în categoriile:

  • AM: scuter / moped, cu două, trei sau patru roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h.
  • A: motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu putere de peste 15 kW.
  • A1: motociclete cu capacitatea cilindrică maximă de 125cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg.
  • A2: motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate ce nu depășește 0,2 kW/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale.

Cât costă trusa de urgență

Conducătorii tractoarelor trebuie să se asigure că, înainte de a porni la drum, au în cabină, la îndemână, kitul de urgență în caz de accidente, compus din trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate.

O căutare rapidă pe internet arată că prețul unui astfel de kit, care include și o vestă reflectorizantă și un set de siguranțe cu bec, este de 150-160 de lei.

Dacă se optează pentru achiziția separată a elementelor din kitul de urgență, fără vestă și alte accesorii neobligatorii, triunghiurile reflectorizante costă circa 20 de lei bucata, trusa de prim ajutor ajunge la 40-50 de lei, iar extinctorul auto cu manometru, de 1 kg, are un preț de circa 50 de lei, relatează Antena 3 CNN care citeaza agrointel.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *