Anul şcolar 2024-2025. Încep înscrierile la clasa pregătitoare. Repartizarea elevilor se va face prin tragere la sorţi sau în ordine alfabetică, din toamnă

Începe înscrierea în clasa pregătitoare 2024. Din 11 aprilie, părinții pot depune cererile de înscriere la școală sau online. Părinții ai căror copii împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024 pot să își înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător, conform metodologiei anunțate de Ministerul Educației. Copiii care au frecventat grădinița au nevoie de o recomandare de la grădiniță, iar cei care nu au mers la grădiniță au fost evaluați în perioada 28 martie – 10 aprilie 2024.

Cine se poate înscrie în clasa pregătitoare?
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2024, inclusiv.
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024, în baza recomandării pentru înscrierea în învăţământul primar (eliberată de unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar sau în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională – CJRAE/CMBRAE, după caz).

La ce unitate de învăţământ poate fi înscris un copil?
Părintele poate opta: pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere;
pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.
Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere.

Noi reguli pentru repartizarea elevilor începând cu anul şcolar următor. Copiii din clasele zero, a cincea şi a noua vor fi distribuiţi în urma unei trageri la sorţi sau în ordine alfabetică.

La prima opțiune – tragerea la sorţi – copiii sunt împărţiti cu biletele în două boluri, fete şi băieţi, şi distribuiţi alternativ la fiecare clasă, A, B, C, şi aşa mai departe. A doua, distribuirea în ordine alfabetică, fiecare fată, respectiv băiat sunt arondaţi la fiecare clasa, A, B,C, alternativ, până se termina listă. Procedura se aplică la clasele zero, a cincea şi a noua.

Legea spune că şi profesorii trebuie distribuiti tot la întâmplare. Din toamnă, clasele pregatitoare pot primi cel mult 22 de elevi. La gimnaziu si la liceu, limita e de 26 de copii, potrivit RomaniaTV

Google New Urmareste-ne pe Google Newsv

Amenzi și permise reținute în urma unor acțiuni ale polițiștilor botoșăneni care au avut ca scop combaterea accidentelor rutiere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *