Ajutor de la stat pentru familiile cu cel puţin doi copii. Ce măsuri pregăteşte Guvernul ca să încurajeze natalitatea

Foto: pixist.ro

Familiile cu cel puţin doi copii ar putea plăti taxe mai mici. Măsura face parte din reforma fiscală pe care Guvernul o pregăteşte pentru anul viitor şi are rolul de a încuraja natalitatea. Premierul Marcel Ciolacu susține că ar putea exista deduceri de la impozitul pe venit de 10% pentru familiile care are mai mult de 2 copii. Această măsură ar putea fi luată chiar de la începutul anului viitor. Practic, impozitul pe venit fiind de 10%, ar putea fi plătit mai puţin la stat pentru familiile care au mai mulţi copii. Aşadar, venitul net la final de lună din salariu ar putea fi mai mare.

Această măsură face parte din reforma fiscală care se află în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care prevede scăderea taxării pe muncă în ţara noastră. În acest moment, România are una dintre cele mai mari taxări pe muncă din Uniunea Europeană. De altfel, şi ministerul Muncii a pus în transparenţă decizională un proiect de HG prin care propune scăderea taxării pe muncă pentru familiile cu cel puţin doi copii.

Ministerul Muncii propune o strategie amplă de creştere a natalităţii şi a calităţii familiilor cu mai mulţi copii. Chiar şi premierul vorbea despre problemele demografice cu care se confruntă ţara noastră.

De asemenea, ministrul Muncii propune şi facilitarea accesului familiilor tinere la locuinţe sociale, dar şi accesul la credite cu dâbânzi mai mici pentru familiile care au cel puţin doi copii.

Google New Urmareste-ne pe Google News

România pierde un milion de locuitori la fiecare 10 ani

În 2023, s-au născut 150.000 de copii, cu 20.000 mai puţini decât în anul anterior şi cu aproape 50.000 mai puţini faţă de acum doi ani. Şi asta pentru că tot mai mulţi români care mai vor o famlie se gândesc să facă un copil, dar după vârsta maturităţii.

Populația României a ajuns la același nivel ca în 1966, înainte ca Ceaușescu să fi interzis avorturile. Adică la puțin peste 19 milioane de locuitori. Cu o natalitate în scădere şi cu o emigrație în creștere, ţara pierde un milion de locuitori la fiecare 10 ani. În 2030, populaţia ar putea scădea sub 18 milioane, în 2040 ar mai putea fi în ţară 16,5 milioane de oameni, iar în 2050, populaţia ar putea ajunge la 15 milioane. Tendința e, clar, de scădere continuă, iar o analiză a Organizaţie Naţiunilor Unite estimează că, până în anul 2100, populația ar putea ajunge la… 8 milioane de locuitori.

Scăderea natalităţii va avea efecte dramatice pentru societate, spun sociologii.

România se află pe locul patru la indicele fertilităţii după Franţa, Cehia şi Islanda. Franţa, de exemplu, oferă mai multe stimulente financiare, dar şi o subvenţie de naştere de 950 de euro, potrivit Observator.

Judecători și procurori noi în județul Botoșani, numiți de președintele României. Cine sunt cei 11 judecători și șase procurori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *