Monahul din Botoșani, care împlinește, astăzi, 101 ani, și a fost fiu duhovnicesc al părintelui Paisie Olaru: „Fără credinţă nu poţi face nimic”

Monahul din Botoșani, care împlinește, joi, 101 ani, și a fost fiu duhovnicesc al părintelui Paisie Olaru, a transmis o serie de învățături pentru creștini. Arhimandritul Clement Haralamb s-a născut în localitatea Lunca din județul Botoșani, la data de 4 aprilie 1923. A intrat în obștea Mănăstirii Cozancea în anul 1947. Este tuns în monahism în 1948, iar în anii următori hirotonit diacon și preot. În 1953 este viețuitor la Mănăstirea Cetățuia.

În acelaşi an ajunge pentru prima dată la Mănăstirea Curtea de Argeș. Aici se închinoviază din anul 1956. De atunci şi până astăzi este vieţuitor în această vatră de spiritualitate românească.  Anul trecut, la împlinirea vârstei de 100 de ani,  Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit distincţia „Crucea Patriarhală”.

Potrivit ziarullumina.ro, în monahism a intrat la Mănăstirea Cozancea din binecuvântatul ţinut al Botoşanilor, unde a stat timp de 6 ani. Aici a devenit fiul duhovnicesc al avvei cu chip şi viaţă de Pateric, cuviosul părinte Paisie Olaru. Prin intermediul lui l-a cunoscut şi pe părintele Cleopa Ilie, care venea la Mănăstirea Cozancea pentru a primi sfat duhovnicesc de la părintele Paisie.

Oamenii, pentru a se mântui, trebuie „să ţină poruncile lui Dumnezeu”,  îndeamnă, potrivit sursei citate, părintele Clement.

„Toate poruncile lui Dumnezeu, nu doar una sau alta”. Pentru a trece prin viaţă ca adevăraţi creştini este foarte important „să păzim poruncile lui Dumnezeu”. Pe acest lucru insistă foarte mult părintele Clement după 8 decenii de viaţă monahală, la care adaugă şi cuvintele: „Fără credinţă nu poţi face nimic”.

În viaţa noastră creştină smerenia este fundamentală, şi în acest sens părintele Clement spune: „Dacă Mântuitorul S-a smerit, noi cu atât mai mult”. Iar „când ne rugăm, mintea trebuie să o ţinem sus la Mântuitorul. Atunci rugăciunea este bună”.

Părintele Clement, ca om călăuzit în viaţa sa monahală de smerenie, nu a vrut să spună nimic despre sine, arătând că „Dumnezeu ştie toate despre el”, subliniind că nu vrea să se laude, iar vârsta la care a ajuns, 101 ani, nu a depins de el, ci de Dumnezeu.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Premiu important pentru un tânăr din Botoșani, student la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *