Când se redeschid târgurile de animale? Anunțul președintelui ANSVSA

România e cu un pas mai aproape de redeschiderea târgurilor de animale, însă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu se grăbește să ia o astfel de decizie până când nu va fi convinsă că aceste târguri se pot desfășura în condiții 100% sigure. Deși situația legată de pesta porcină africană (PPA) s-a îmbunătățit în ultimii doi ani, țara noastră are în continuare interdicție la export în ceea ce privește sectorul suin.

Potrivit președintelui ANSVSA, Alexandru Bociu, redeschiderea târgurilor de animale va fi luată în calcul abia după ce țara noastră va ieși din ”zona roșie” în ceea ce privește evoluția PPA.

”În funcție de modul în care evoluează pesta porcină africană, există posibilitatea să redeschidem și târgurile de animale. Dar este foarte important pentru România să reușim să ținem sub control evoluția pestei porcine africane. De ce spun acest lucru? Pentru că astăzi suntem blocați în a exporta carne de porc. Sunt anumite componente, în momentul în care se sacrifică porcul, care ar avea o deschidere foarte mare către zona asiatică, iar noi fiind blocați, nu reușim să deschidem această piață pe porc. De aceea, încercăm să ieșim din zona roșie, să putem exporta. Apoi vom discuta și de redeschiderea târgurilor”, a precizat Alexandru Bociu pentru AGRO TV.

Întrebat dacă aceste târguri nu s-ar putea deschide fără porci, șeful ANSVSA a subliniat faptul că există îngrijorări și în privința bolilor care afectează alte specii de animale.

Google New Urmareste-ne pe Google News

”O să analizăm să vedem dacă există această posibilitate, în baza unei strategii foarte bine puse la punct. Sunt foarte multe riscuri și noi vrem să limităm apariția acestor focare. Uitați-vă că gripa aviară bate la graniță. Suntem țara din Europa care nu are niciun focar de gripă aviară astăzi; am avut două focare în ultimii doi ani și am reușit să le stingem și nu a evoluat gripa aviară, tocmai pentru că am luat aceste măsuri. La fel cu bluetongueul și screpia. Haideți să analizăm, să venim cu o strategie foarte bună, și vă asigur că vom lua în calcul și redeschiderea târgurilor de animale”, a mai subliniat Bociu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Sursa: agro-tv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *