Cum a fost angajat la Spitalul Județean Botoșani un tânăr care nu a promovat rezidențiatul, pe „o mie de euro și o cafea”

Numele a trei persoane, rude ale unor persoane cu funcții de conducere din Spitalul Județean Botoșani au ajuns „în atenția” managerei reținute de DNA pe două bilețele. Ulterior managera și-a traficat influența și a încasat sume de bani cu titlu de mită pentru orchestrarea „aranjamentelor„ cerute discret. Este de amintit că în luna decembrie DNA Suceava a declanșat un amplu dosar penal în care în prezent sunt vizate 25 de persoane, toți angajați ai spitalului pentru numeroase fapte de corupție, scrie stiripesurse.ro.

Ponderea faptelor vizate de către anchetatori este legată de felul angajărilor și mutării în compartimente a spitalului județean a unor persoane, între care inclusiv unele cu competențe limitate față de cerințele posturilor. Astfel, potrivit datelor din dosarul care se află la Tribunalul Suceava, managera Monica Adăscăliței, ar fi început comiterea faptelor de mare corupție imediat de la instalarea sa ca manager interimar la SJU Botoșani.

„Influența pe care și-a traficat-o suspecta, în schimbul banilor, a fost una reală, având în vedere că înainte de derularea procedurii, aceasta a intervenit pe lângă directorul de îngrijiri care avea atribuții privind întocmirea caietelor de sarcini, evaluarea și selecția ofertelor câștigătoare, cerându-i să admită dosarul candidatei …, în cadrul procedurii de selecție, sens în care Monica Adăscăliței i-a înmânat directorului, în biroul managerei, 2 bilete conținând numele a 3 persoane, dintre care pe unul a scris numele …, secția Dietetică.”, se arată în dosarul în care judecătorii au stabilit arestul la domiciliu pentru Adăscăliței.

Unul dintre cazurile în care Adăscăliței a „pus pe masă influența” pe care o avea este cel al unui tânăr care a picat examenul de rezidențiat. Concret, deși acesta nu avea ce căuta într-un spital de urgență Adăscăliței „a tras sforile„ necesare pentru includerea acestuia în corpul „profesioniștilor„. În dosar se vorbește despre o economistă la Serviciul de Achiziții Publice din cadrul spitalului, care are un băiat medic care nu a promovat examenul de rezidențiat.

La începutul lunii decembrie 2023, femeia s-a plâns unei colege cum că fiul ei nu a promovat rezidențiatul interesându-se dacă ar exista posibilitatea ca el să facă un fel de practică sub îndrumarea unui medic. Astfel „s-a intrat„ la managera Adăscăliței cu care s-a vorbit despre posibila angajare a fiului său, iar managera i-a spus că situaţia fiului ei se putea rezolva.

O mie de euro și o cafea – Este destul?

În ziua următoare, femeia s-a prezentat la biroul managerei și a spus că i-a adus managerei, o pungă cu cafea și suma de 1.000 de euro, întrebând-o „dacă este destul”. Intermediara „problemei„ i-a recomandat economistei să intre să vorbească cu managera. Ulterior s-a a constatat că cererea fiului femeii în cauză a fost aprobată de manager, iar în perioada imediat următoare, a fost încheiat și un contract de prestări servicii în baza căruia fiul sus-numitei și-a desfășurat activitatea în cadrul Secției de Oncologie.

„În urma verificărilor efectuate, în cauză, s-a stabilit că …de profesie economist, este angajată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani începând cu data de 22.02.1993, în prezent, având funcția de economist specialist 1A, la Serviciul Achiziții Publice și Contractare.

…. are un fiu …. care în perioada 2016 – 2023, a fost student la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, iar în data de 14.05.2023, a susținut concursul național de rezidențiat, pe care nu l-a promovat, fiind redistribuit pentru ocuparea locurilor și posturilor rămase neocupate, în cadrul sesiunii din 19.11.2023.

Conform site-urilor de specialitate consultate, a rezultat că în data de 28.11.2023, …. a înregistrat societatea …. cu obiect de activitate „alte activități referitoare la sănătatea umană”, se arată în dosarul de pe masa judecătorilor suceveni.

„În urma verificărilor efectuate, am stabilit că în data de 24.11.2023, a avut loc o ședință a Comitetului Director al Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, în cadrul căreia s-a aprobat angajarea numitului … – absolvent al UMF Iași pe baza unui contract de prestări servicii, procedură reglementată de legislația în vigoare”, se mai arată în dosar.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Un singur candidat înscris la concursul pentru postul de manager al Spitalului Județean Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *