Un medic din Botoșani a înființat „livada copiilor”, în localitatea sa natală

„Vă plac merele? Vreți să vă aduc mai multe?” „Da…”, au răspuns în cor copiii sărmani, bucuroși ca de un cadou neprețuit. Asta avea la el, când i-a întâlnit, renumitul cardiolog intervenționist Paul Turcoman, care a petrecut o parte din copilărie la Liveni, județul Botoșani, la bunicii din partea mamei.

Așa s-a născut ideea de a le oferi ceva care să le fie de folos și să le asigure hrană pe termen lung – o livadă cu pomi fructiferi. O livadă a copiilor.

O livadă a comunității sărmane din locurile unde s-a născut, a crescut și s-a format marele George Enescu, compozitorul și dirijorul ascultat și aplaudat pe toate continentele, scrie Monitorul de Suceava. Un loc în care să poată veni să se bucure de fructele proaspete, să ia și acasă să facă dulceață, compot, ori o prăjitură cu mere, caise, vișine, cei care abia au ce pune în gură de pe o zi pe alta… Aproape treizeci de oameni din Suceava și Botoșani, dar și de-ai locului, din comuna George Enescu, au trudit cot la cot, pentru a amenaja terenul – o jumătate de hectar, pus la dispoziție de preotul paroh al „Mănăstirii” din Cracalia, așa cum i se spune bisericii restaurată în 1909 de Costache Enescu, tatăl maestrului.

L-au delimitat, i-au pus stâlpi pentru o viitoare împrejmuire și au săpat sute de gropi, frumos aliniate, cu distanțe calculate pentru ca pomii fructiferi să își dezvolte frumos coroana și să rodească. Viitoarea livadă e chiar în zona fostului conac al familiei Enescu, care a fost incendiat în 1947.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *