Cu ce traume va rămâne Radu Aryan, băiețelul de 2 ani, care a petrecut 25 de ore în pădure? Psihologii trag un semnal de alarmă pentru părinții micuțului

Foto: captura Antena 3 CNN

Psihologii au comentat cazul lui Radu Aryan. Cum îl vor afecta pe micuț cele 25 de ore petrecute singur în pădure.

Radu Aryan, în vârstă de 2 anișori, a fost găsit după 25 de ore, în care a fost pierdut în inima pădurii. Băiețelul era speriat, aproape în șoc hipotermic, eroii lui fiind trei polițiști din Botoșani.

Ce traume ar putea avea Radu Aryan?

Aryan a fost nevoit să treacă printr-un moment extrem de dificil la doar doi ani. A petrecut singur, noaptea, 25 de ore, în pădure. Un psiholog a dezvăluit ce traume ar putea avea copilul, pe termen lung.

„În primul rând, fiind un copil atât de mic este dependent și atașat foarte puternic de părinții lui. În momentul în care el este într-o zonă în care este singur, nu numai că nu își găsește persoanele de atașament, dar frica lui este teribilă, pentru că el nu știe ce să facă, nu se poate descurca. Această frică foarte puternică poate să o interiorizeze și să o asocieze cu ce s-a întâmplat locul în care s-a aflat și să creeze un gen de factor declanșator.

Atunci când se află într-o situație similară, el să trăiască o anxietate foarte puternică, care nu are legătură, poate, cu ce i se va întâmpla, ci cu această frică inițială. Deci, s-ar putea ca el să aibă o fobie de singurătate. Pentru o perioadă să evite, să refuze să rămână singur, să fie foarte apropiat de adulți și să nu se depărteze de adulții din viața lui, tocmai pentru că frica îi amintește că ar putea să fie singur, neajutorat, disperat, într-o situație în care nu știe ce să facă.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Pe termen lung, acest eveniment poate fi transformat în traumă sau să își revină și să își interiorizeze toată experiența, cumva funcțional, să nu îl afecteze foarte tare. Să aibă o oarecare teamă de singurătate, de locuri întunecate, de experiențe noi, însă nu într-o măsură în care să îi invalideze viața. Dacă în timp se instalează ca o traumă, pot să apară efecte peste ani și se poate manifesta ca stres post-traumatic și el să dezvolte anumite comportamente irascibile, să trăiască emoțional niște emoții care nu au legătură cu viața lui, să fie neliniștit, anxios, teamă inconștientă de lucru nou, să caute în permanență compania cuiva. Și într-un caz și în altul, e foarte important cum familia gestionează situația și dacă observă că acest copil și-a schimbat comportamentul sau starea lui emoțională este diferită de cum era înainte, ar fi indicat să apeleze la un specialist, să îl evalueze și să lucreze cu copilul, ca mai târziu să nu rămână mascată această traumă și să se manifeste la un moment dat sub forma stresului post-traumatic.”, a explicat psiholog Keren Rosner, pentru WOWbiz.

Așa speriat cum a fost, Aryan a reușit să spună ce și-a amintit din cele 25 de ore petrecute în pădure. Micuțul a povestit că a văzut un lup și că i-a fost frică singur, în inima pădurii.

„Reporter: Ce faci, Aryan?

Aryan: Era un lup.

Reporter: Unde ai fost, ştii?

Aryan: Mă dor picioarele.

Mama lui Aryan: Nici nu am cuvinte de bucurie, nici nu pot să exprim.

Reporter: Şi ţi-a fost frică în pădure, Aryan?

Aryan: Da, mi-a fost frică.”a povestit micuțul Aryan, pentru Observator.

FOTO Magazinul ”Meșterul casei tale”, deschis, astăzi, la Botoșani. Discounturi pentru clienți și avantaje pentru parteneri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *