Analize gratuite pentru diagnosticarea bolii cronice de rinichi. Noul Contract Cadru introduce două analize care pot monitoriza starea de sănătate a rinichiului

Unul din 10 români trăiește cu boală cronică de rinichi, însă, din cauza simptomelor care se manifestă târziu, afecțiunea este depistată abia în stadiile avansate. Anual, peste 37.000 de persoane sunt spitalizate cu acest diagnostic. Românii trebuie să ştie că au setul anual de analize pentru diagnosticarea din timp a bolii, astfel încât pacienții să aibă acces echitabil la tratamente și îngrijiri optime.

Noul Contract Cadru introduce două analize care pot monitoriza starea de sănătate a rinichiului. Monitorizarea funcției renale poate fi făcută prin două analize foarte simple, vorbim despre estimarea filtrării glomerulare, iar cea de-a doua este raportul dintre albumină și creatinină. De anul trecut, de la 1 iulie, acest lucru este posibil şi în România – orice persoană adultă poate beneficia de un set gratuit de analize pentru diagnosticarea bolii, care acum fac parte din pachetul de bază de servicii medicale”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

La nivel mondial, Boala Cronică de Rinichi ocupă locul 7 în topul cauzelor de deces, iar specialiștii estimează că, dacă nu este abordată din timp, va deveni a 5-a cauză a mortalității, până în 2040. În prezent, în România, doar 10% dintre persoanele care suferă de BCR sunt diagnosticate în stadii incipiente.

Măsurile adoptate în 2023, de Ministerul Sănătății, pun în prim-plan medicul de familie. Acesta, alături de medicii din alte specialități, poate acționa decisiv în depistarea timpurie a bolii cronice de rinichi. Pe baza biletului de trimitere, laboratoarele efectuează gratuit testele pentru măsurarea ratei de filtrare glomerulară estimată și raportul albumină-creatinină urinară.

La nivel mondial, campania Zilei Mondiale a Rinichiului pentru anul 2024 se desfășoară sub sloganul: „Sănătatea rinichilor pentru toți – Promovarea accesului echitabil la îngrijire și a unei practici medicamentoase optime!”.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Această temă a fost preluată și de către comunitatea științifică din România, care, prin vocea Prof. Univ.Dr. Gabriel Mircescu, Prof. Univ.Dr. Liliana Tuță și a Prof. Univ.Dr. Gener Ismail, subliniază importanța accesului echitabil pentru întreaga populație la servicii de evaluare a stării de sănătate a rinichilor, precum și la intervenții de diagnostic precoce și tratamente adecvate pentru fiecare stadiu de boală, inclusiv cele incipiente, în faza pre-dializă.

Campania națională de informare și conștientizare, lansată în anul 2023 de Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei(SNMF) și Ministerul Sănătății, sub sloganul Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii.

Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”, subliniază importanțînțelegerii riscurilor și a diagnosticării problemelor renale încă din stadiile incipiente. Gradul de incidență este crescut în rândul persoanelor vârstnice, al celor care suferă de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, diabet, obezitate sau au antecedente familiale de boli renale. Pentru aceste categorii se impune controlul anual, în vederea depistării timpurii a Bolii Cronice de Rinichi, potrivit Antena 3 CNN

Alertă alimentară! LIDL retrage de la vânzare un produs, care este posibil să fie contaminat cu Salmonella

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *