FOTO! Fenomenul mamelor minore din Botoșani. Medic Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului ”Mavromati”: Sunt minore și cu mai multe sarcini. A fost o mămică la 18 ani cu a treia naștere

Numărul minorelor care aduc pe lume copii se menține ridicat în judeţul Botoşani. Sărăcia, lipsa de informare şi slaba supraveghere a minorelor sunt cauzele principale ale acestui fenomen.

Anul acesta, șapte copile au adus pe lume copii. Este vorba de patru mame cui vârsta de 17 ani, o alta cu vârsta de 16 ani și două mame cu vârsta de 15 ani.

În 2023 au născut în Maternitatea Botoșani 60 de mame minore, dintre care de 17 ani – 27 de mame, de 16 ani -18 mame, de 15 ani – cinci mame, nouă dintre mame fiind din mediul urban și 51 de mame din mediul rural.

Procentul mamelor minore este foarte mare. Sunt foarte multe. Este o problemă de sănătate la nivel națională, sarcina la minore. Noi, la maternitate, încercăm consilierea, dar pentru a le putea consilia, în primul rând adresabilitatea trebuie să vină din partea lor. Serviciul de Ambulator este deschis în permanență, dar problema este nu numai la minore, a sarcinilor în general. În majoritatea cazurilor în care vin pentru nașteri sunt cazuri nedispensarizate, fie ele mame minore sau adulte. Sarcinele la minore, pe lângă riscul obstetrical crescut pe care îl au și efectele psihologice și sociale, faptul ca ele continuă sau nu școala, faptul că sunt integrate sau nu în colectivitate, este o problemă delicată. Ce ține de noi, ca medici la Maternitate, sigur în momentul în care o minoră ni se adresează, înainte de a rămâne gravidă, cu viață sexuală începută sau nu, gravidă la naștere sau după, încercăm să o ajutăm din toate punctele de vedere”, a declarat Ioana Alexandroaie, medic primar Obstetrică Ginecologie, coordonatorul Blocului operator din Maternitatea Botoșani.

Mai îngrijorător este faptul că multe din mamele minore sunt la a doua sau chiar a treia naștere.

Nu vorbim doar de prima naștere la minore. Sunt minore și cu mai multe sarcini. Nu de mult a fost o mămică la 18 ani cu a treia naștere, la 17 ani a doua”, a adăugat medicul botoșănean.

Ioana Alexandroaie consideră că pentru a scădea numărul sarcinilor la minore este nevoie de programe de sănătate la nivel național.

Ofițerul din Botoșani care renunță la funcția sa din Poliție pentru a deveni judecător

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *