Medicii chirurgi de la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani vor să fie dotați cu robotul de ultimă generație da Vinci : Ar fi o provocare mai mult decât a secție acest robot, chiar și la nivel de spital

Secția Chirurgie a Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani este supraaglomerata, din cauza adresabilității mari. Potrivit medicului Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean Botoșani, secția dispune de 70 de paturi, însă au fost situații când a fost depășit acest număr, fiind necesară aducerea de paturi de pe alte secții pentru a interna bolnavii.

Secția Chirurgie are 70 de paturi în contract cu Casa de Asigurări. adresabilitatea fiind foarte mare. Avem și 75 de bolnavi pe 70 de paturi, pentru care am adus paturi din alte secții, pentru a completa necesarul de paturi pe secția de chirurgie. (…) La nivelul Secției chirurgie, intervențiile sunt de toate felurile, iar avantajul intervențiilor laparoscopice, care s-au făcut încă de la început și la Botoșani, este aceea că recuperarea pacientului este foarte mare față de o intervenție clasică”, a precizat Monica Adăscăliței.

Urmare a dotărilor de ultimă generație care s-au făcut pe secție, peste 90% din cazurile chirurgicale se operează la spital.

”Mai sunt și care solicită transferul și la Iași, dar și acolo paturile de pe ATI sunt limitate. Sunt doar cazurile excepționale și marea majoritate se rezolvă aici. Sunt dotări foarte bune, medicii bine pregătiți”, a declarat Izabela Elena Afrăsânei, medic primar chirurgie generală de la Spitalul Județean ”Mavromati”.

Dacă în acest moment intervențiile sunt laparoscopice, chirurgii botoșăneni așteaptă aparatură mult mai performantă, Robotul da Vinci, cel mai avansat robot chirurgical din lume.

”Este un robot cu ajutorul căruia chirurgul operează, chiar și de la distanță. Față de laparoscopie, există o mai mare precizie asupra disecției, o vizualizare tridimensională mult îmbunătățită intraabdominal, în zonele greu accesibile de chirurg. Ajută foarte mult chirurgul în disecție. Ar fi o provocare mai mult decât a secție acest robot, chiar și la nivel de spital”, a adăugat medicul botoșănean.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Avertizare de vreme rea. Ce anunță meteorologii până joi seară!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *