FOTO O primărie din Botoșani a fost amendată cu 35.000 lei de Garda de Mediu. Vezi motivul!

O primărie din județul Botoșani a fost amendată cu 35.000 lei de comisarii Gărzii de Mediu Botoșani, ca urmare a unui control neplanificat pe raza localității. Este vorba despre Primăria Roma, unde Garda de Mediu a găsit mai multe nereguli în ceea ce privește colectarea gunoiului. La punctele de precolectare deșeuri menajere nu este asigurată dotarea pentru colectarea separată cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă, iar pe raza UAT Roma nu există centru de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri) și nici o altă formă de colectare DEEE-urilor.

De asemenea, nu se asigură colectarea separată a deșeurilor periculoase generate de populație și sunt depozitări necontrolate de deșeuri pe amplasamentele fostelor depozite de deșeuri din mediu rural, închise în anul 2009, – depozitări de deșeuri din construcții și demolări neconcasate, atât pe partea carosabilă, în șanțul de pe marginea drumului dar și pe terenul proprietate privată.

Totodată, pe amplasamentele verificate anterior au fost identificate cantități însemnate de deșeuri din construcții și demolări neconcasate (plăci întregi cu armătură de fier) în amestec cu alte tipuri de deșeuri (anvelope uzate, deșeuri de lemn, deșeuri de plastic, tuburi metalice, precum și alte tipuri de deșeuri care nu au putut fi identificate fiind ambalate în saci de rafie).

„Nu s-a facut dovada campaniilor de informare și conștientizare a populației privind colectarea separată a deșeurilor reciclabile, a biodeșeurilor, a deșeurilor voluminoase și a deșeurilor periculoase, nu s-a făcut dovada somării populație de igienizare a terenurilor pe care au fost identificate depozitări necontrolate de deșeuri la controalele anterioare. Conform declarației privind obligațiile la Fondul pentru Mediu în anul 2023 de pe raza UAT Roma a fost colectată o cantitate de 703,72 tone deșeuri municipale amestecate, întraga cantitate fiind predată în vederea eliminării prin depozitare. Nu s-au colectat deșeuri reciclabile”, precizează reprezentanții Gărzii de Mediu.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit 13 măsuri cu termen, în vederea remedierii acestora și s-au aplicat 3 sancțiuni contravenționale, din care: 2 avertismente și 1 amendă în valoare de 35.000 lei.

Cel mai dator pensionar din Botoșani! Are de plătit la ANAF peste 17 milioane de lei

În luna februarie 2024 Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr de 34 acțiuni de inspecţie și control, conform planului anual de inspecții: 31 de inspecţiile fiind neplanificate și 3 inspecții planificate.

Urmare a acestor inspecții, pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, din care: 7 avertismente și 5 amenzi contravenționale, în valoare totală de 147500 lei și o sancțiune complementară de aducerea terenului la stare inițială.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *