Tot mai mulți botoșăneni își curăță terenurile agricole prin arderea resturilor vegetale. Apelul făcut de Agenția de Protecția Mediului

Tot mai mulți botoșăneni își curăță terenurile agricole prin arderea resturilor vegetale. Având în vedere înmulțirea cazurilor de incendii din județul Botoșani determinate de intenția unor cetățeni de a curața terenurile agricole de resturile vegetale într-un mod aparent simplu, dar foarte periculos, prin incendierea acestora, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani atrag atenția asupra efectelor negative pe care această practică o are asupra mediului înconjurător.

Arderea miriştilor are ca efect deteriorarea habibtatelor păsărilor şi animalelor, distrugerea solului şi a valoroaselor microorganisme care oferă fertilitate solului. Un pericol important îl reprezintă incendierea miriştilor situate în apropierea pădurilor, spaţiilor verzi, locuințelor, în preajma staţiilor de alimentare cu carburanţi, conductelor de gaz care s-ar putea solda cu o catastrofă ecologică.

„În procesul incendierii miristilor, în aer sunt emanate diferite substanţe toxice – monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funingine, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă. Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în cantităţi mici, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzînd nu doar în atmosferă, dar şi în solul şi apele din preajmă. Arderea miriştilor provoacă multe efecte negative solului. În primul rând, odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Din păcate, aceasta este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor. Toate rămăşiţele vegetale trebuie reîncorporate în sol pentru a îmbunătăţi fertilitatea solului. Un centimetru de humus se formează între 100 de ani, iar noi, prin neştiinţă, îl putem distruge în câţiva ani. Respectarea acestor prevederi ne va scuti de sărăcirea solului, pierderi economice şi distrugerea mediului înconjurător. Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici”, precizează sursa citată.

 

Google New Urmareste-ne pe Google News

FOTO Incendiu la o farmacie din Botoșani! Pompierii, chemați de urgență

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *