Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o nouă măsură

Foto: Getty Images

Aproape un milion de români ar putea plăti facturi mai mici la curent. Guvernul se gândeşte să reducă din aprilie plafonul maximal de 1,3 lei pe kWh. În plus, vrea să prelungească schema de compensare la electricitate şi gaz până în 2026. Pe piețele internationale, preţul la electricitate și gaze a ajuns la niveluri dinainte de criză. Însă tarifele din facturile noastre au rămas neschimbate, potrivit observatornews.ro. Abia acum autorităţile se gândesc să coboare plafonul de 1,3 lei pe kWh. Modificările apar într-un draft de Ordonanță de Urgență.

La energia electrică, sunt în acest moment trei plafoane de preţ. 68 de bani pe kWh, 80 de bani şi tariful maxim – de 1,3 lei, pentru cei care consumă lunar peste 255 de kWh. Acesta din urmă ar urma să fie redus, la 1 leu şi 20 bani. De exemplu, la un consum de 400 de kWh, primim acum o factură de 520 de lei. În urma modificărilor, vom plăti cu 40 de lei mai puţin, adică 480 de lei.

Pentru restul clienţilor, adică pentru 90% dintre gospodării, nu se schimbă nimic. Vor plăti în continuare 68 şi 80 de bani pe kWh, în funcţie de consum. Sau mai puţin, dacă furnizorii le oferă preţuri sub nivelul maxim stabilit de autorităţi. La gaze e un singur plafon, de 0,31 lei/kWh. Însă operatorii vin cu preţuri de circa 0,27 lei/kWh.

Actuala schemă de plafonare este valabilă până în 2025, însă autorităţile iau în calcul prelungirea cu încă un an, până în martie 2026.

Avem evoluţii impredictibile în plan internaţional, suntem cu război la graniţă. Toate aceste lucruri pot tulbura piaţa energetică. Nu vrem să punem în pericol stabilitatea preţurilor”, a precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Un nou ciclon se apropie de România. Directorul ANM anunţă schimbarea vremii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *