Flacăra vie, fenomenul rar de la Botoșani, de zeci de ani. „Zace de foarte multă vreme și fără a fi exploatat în condiții optime pentru că este o resursă importantă”

Flacăra vie este un fenomen rar dintr-o comună din județul Botoșani, care are caracteristici medicale pentru că apa curge printr-o flacără vie de zeci de ani. Profesorul de fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași atrage atenția că această apă, de la Hlipiceni, nu este exploatată așa cum ar trebui.

In localitatea Hlipceni, o comuna aflata la 40 de km de Botosani se afla un izvor de apa termala cu flacara deschisa. Acesta pare ca zace de foarte multa vreme si fara a fi exploatat in conditii optime pentru ca este o resursa importanta care ar putea aduce atatea beneficii economice despre sănătate oamenilor. Din ce se vede, acest izvor a rezultat in urma unor exploatari prin foraje pentru a cauta petrol, inca de dupa anii 1940. Dupa mai multe incercari nereusite, totusi s-a gasit altceva si anume aceatsa apa cu proprietati remarcabile, un izvor care se regaseste la o adanceme de cel putin 200 de metri”, a precizat, pentru Tele M,  Silviu Gurlui.

Izvorul a fost descoperit la scurt timp după război, apoi în anii ’60, s-au făcut prospecţiuni în vederea descoperirii de petrol şi gaze. O echipa de geologi au forat și la Hlipiceni, dar au oprit lucrările dupa ce s-a stricat un utilaj. Forajele au fost reluate dupa Revoluție, dar geologii nu au găsit petrol, ci apă sulfuroasă.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *