Botoșăneanul Marius Budăi, explicaţii de ultimă oră despre recalcularea pensiilor. Riscul ca veniturile românilor să scadă

Ministerul Muncii a pus în transparență normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor, care va intra în vigoare în septembrie. Însă un articol din normele metodologice a creat panică în rândul pensionarilor, ale căror venituri ar putea, de fapt, să nu beneficieze de majorările promise. Mai exact, dezbaterile au pornit de la articolul 125 care urmare recalculării pensiilor ar sugera că veniturile seniorilor vor scădea.

Potrivit normelor de aplicare articolul 125 menţionează următoarele:

”(1) Pensile stabilite în baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispozițiilor art. 155 din lege.

(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie, conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”, se arată în normele de aplicare.

Cum se traduce acest articol

De exemplu, potrivit unor calcule realizate de ziarulprofit.ro un pensionar care pe legea nouă va primi 6.000 de lei, dar pe legea veche primea deja 8.000 de lei, acela va rămâne cu pensia actuală. Problema este la indexarea pensiilor. Indexarea anuală cu rata inflației se va adăuga acelei pensii de 6.000 de lei, iar dacă va pensia indexată nu o va depăși pe cea veche de 8.000 de lei, atunci pensionarul respectiv va pierde indexarea. Practic, foarte multe pensii nu vor mai crește până în momentul în care pensia obținută pe legea nouă nu o va depăși pe cea de pe legea veche.

Întrebat de aceste articole, Marius Budai, fostul ministru al Muncii a adus o serie de clarificări.

„Dacă preşedintele Casei de Pensii a făcut o asemenea declaraţie este o declaraţie eronată. Vă spun foarte clar nicio pensie nu o să scadă, absolut nicio pensie nu o să scadă. Şi cred că v-aţi convins că am tot timpul proprietatea a ceea ce spun.

Nu uitați că acea lege am lăsat-o eu gata şi ştiu foarte bine ce este acolo. A fost o interpretare în normele metodologice de aplicare a legii din care a dispărut acel articol 111. S-a reformulat şi se explică foarte clar în normele de aplicare la articolul 125 aliniatul 2 ceea ce scrie şi în lege că nicio pensie nu o să scadă. Grupele de muncă, încadrarea, plata şi recunoașterea lor se tratează în legea pensiilor, iar încadrarea în condiţii deosebite de muncă nu se face printr-o altă lege prin nişte măsurători, nu prin legea pensiilor”, a spus Marius Budăi, fost ministru al Muncii, la Antena 3 CNN.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *