FOTO Una dintre cele mai elegante și interesante clădiri din Botoșani. A fost ridicată de un fost primar al orașului

Casa Corpului Didactic este centru de resurse şi asistenţă educaţională şi managerială pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare, şi se poate acredita ca furnizor de formare continuă.

La Botoșani, Casa Corpului Didactic este considerată una dintre cele mai interesante şi elegante clădiri din fondul de arhitectură al orașului. Imobilul a găzduit în trecut Liceul de Fete „Carmen Sylva”.

Este o clădire veche, ce ascunde o istorie impresionantă. Ridicată în 1908 de Neculai Sofian (fost primar al oraşului), clădirea se remarcă printr-o armonie specială.

În ce priveşte stilul arhitectonic, muzeograful Gheorghe Median a subliniat: „…În oraş nu au fost arhitecţi. Stilul clădirii e amestecat – eclectic – şi întâlnim influenţe apusene, răsăritene, barocul şi neoclasicismul românesc. Clădirea avea o armonie specială şi se încadra perfect în spaţiul oraşului…”.

Imobilul a fost folosit ca şcoală, până după 1944. O scurtă perioadă s-au ţinut ore şi cu elevii Şcolii de Arte, până ce liceul şi-a construit un sediu nou. În 1970 s-a constituit Casa Corpului Didactic Botoşani, activitatea ei încetând în 1986, printr-un ordin abuziv al regimului comunist.

În cadrul clădirii “Casa Corpului Didactic” a funcţionat după anul 1975 şi până în anul 1990, Centrul de Calcul. În anul 1990, Casa Corpului Didactic s-a reînfiinţat. Aceasta are și editura proprie, încă din anul 2003, Luceafărul, care a editat lucrări ale cadrelor didactice botoşănene, inclusiv volumul anual „Experienţe educaţionale”, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *