Care români pot ieşi la pensie la 60 de ani fără penalizări. Singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinească

Foto: antena3 CNN

Începând cu 1 septembrie 2024, intră în vigoare noua lege a pensiilor, aducând schimbări semnificative în sistemul de pensii din România. Însă, unele modificări au fost deja aplicate începând cu 1 ianuarie 2024.

Care români pot ieşi la pensie la 60 de ani fără penalizări. Legea 360/2023, menită să elimine inechitățile din sistemul public de pensii și să sporească încrederea în acesta, aduce în prim-plan două majorări ale veniturilor și creșterea vârstei de pensionare, dar și posibilitatea pensionării anticipate fără penalizare pentru anumite categorii de români.

Conform noii legi a pensiilor, există două categorii de români care se pot pensiona anticipat fără a suferi penalizări:

  • persoanele care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă beneficiază de un calcul avantajos al stagiului de cotizare: pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare, iar pentru un an lucrat în condiții speciale, se adaugă șase luni la stagiul de cotizare.
  • bărbații pot ieși la pensie la vârsta de 60 de ani, cu condiția să aibă un stagiu de cotizare de minim 40 de ani.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul. Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.  Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă. Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

În ceea ce privește definiția locurilor de muncă în condiții deosebite și speciale, aceasta rămâne similară cu cea din legea anterioară, referindu-se la expunerea la factori de risc profesional sau la condiții specifice care pot afecta sănătatea lucrătorilor, potrivit RomaniaTV

 

Inspectoratul Școlar Botoșani a publicat lista cu profesorii pensionari care vor fi menținuți la catedră în anul școlar viitor. Cine sunt aceștia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *