O sculptură realizată de un botoșănean celebru, oferită premierului Italiei, la vizita prim-ministrului României

O sculptură realizată de un botoșănean celebru a fost oferită premierului Italiei, la vizita prim-ministrului României. Marcel Ciolacu se întâlnește cu premierul Italiei, Georgia Meloni, dar și cu Papa Francisc, la Vatican.

Giorgia Meloni va primi o reprezentare a cuplului fundamental, „Adam și Eva”, într-o variantă contemporană, realizată de Ioan Nemțoi, unul dintre cei mai cunoscuți sculptori în sticlă de la noi, originar din județul Botoșani.

Pentru Papa Francisc, delegația română a pregătit un tablou semnat de Marian Furtună, realizat în amitirea vizitei în România a Suveranului Pontif, cu beatificarea celor șapte episcopi martiri greco-catolici care au murit în închisorile comuniste.

Cine este Ioan Nemțoi

Artistul Ioan Nemţoi s-a născut la 14 ianuarie 1964, în Truşeşti, Botoşani şi este absolvent al Academiei de Arte, Bucureşti, cu o diplomă în ceramică, sticlă şi metal. Între 1991 şi 1993 efectuează un stagiu de documentare în Suedia, Kosta Boda Workshops. Din 1991 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Câteva dintre cele mai importante expoziţii sunt „My Extravaganza”, la Oxo Gallery & Bargehouse, Londra, „Nemţoi at McLaren”, sediul McLaren – Londra, expoziţia itinerantă „Who’s afraid of glass?”, Museum Quartier –Vienna, Museo Civico – Bassano del Grappa şi Palatul Artelor din Budapesta.

„Sunt îndrăgostit de sticlă, această materie extrem de interesantă, care oscilează între fragilitate şi rezistenţă în timp, între lichid şi solid. Începând cu versatilitatea sa, chestiunea în sine poate fi un pretext pentru dezbateri nesfârşite. Ca artist, o folosesc pentru a mă exprima; îi exploatez aspectele sale multiple şi încerc să-i împing limitele, tehnice şi conceptuale, în speranţa că rezultatul îl va îmbogăţi şi fascina pe vizitator în acelaşi timp, cum a fost pentru mine întregul proces de creaţie. „, spunea Ioan Nemţoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *