Botoșăneanca Andreea Cotruță a obținut bronzul la Campionatele Europene de haltere! Gestul superb al tinerei de la festivitatea de premiere

Botoșăneanca Andreea Cotruță a obținut bronzul la Campionatele Europene de haltere, în proba de aruncat, 59 kg. Ea a reușit să ridice 118 kilograme.  La total, ea s-a clasat pe locul 4, după ce în proba de smuls a încheiat competiţia pe locul 5.  Tot în prima zi, Mădălina Miron a obţinut medalia de bronz la stilul aruncat.

Un moment emoţionant a avut loc la festivitatea de premiere, când Andreea a luat-o în braţe pe belgianca ce s-a prăbuşit în timp ce concura.

Nina Sterckx a obţinut argintul la smuls, dar în timpul probei de aruncat i s-a făcut rău. A primit îngrijire de urgenţă şi, din fericire, şi-a revenit. Ea a apărut la festivitatea de premiere, acolo unde a urcat pe podium. A primit medalia de argint obţinută la smuls, potrivit as.ro.

Andreea Cotruţa a luat-o în braţe şi a pupat-o pe podium, la festivitatea de premiere, pe Nina Sterckx. Românca a făcut un gest superb pentru concurenta din Belgia, încurajând-o după ce s-a prăbuşit în timpul probei şi a primit îngrijiri medicale.

Povestea sportivei de top a României

Andreea Cotruță s-a născut la data de 11 noiembrie 2003, într-o familie de oameni muncitori și gospodari din Corlăteni, o localitate rurală situată la câteva zeci de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ. A avut o copilărie fericită. De mică era energică, își făcea ușor prieteni și a fost atașată de familia sa. De altfel, în familia ei este singura care practică sport.

Pe când avea doar zece ani a fost selectată de cei de la Clubul Sportiv Botoșani pentru secția de haltere. Andreea a luat-o ca pe o distracție. Această decizie însă avea să îi schimbe viața în totalitate.

„Venise un profesor, Drețcanu Mihai, pentru selecție la Școala Gimnazială nr. 1 Corlăteni, primise mama un apel că trebuie să vin la selecție, mama mi-a zis, dar nu prea a fost de acord să vin. M-am dus în selecție, au văzut antrenorii de acolo că mă descurc și au zis să vin, să mă mut la clubul sportiv că acolo va fi noua mea casă, noua mea familie. Să plec de acasă, de lângă mama, de lângă tata… Pentru mine era într-un fel o fericire pentru că erau și alți copii de-o seamă cu mine acolo și credeam că mă duc acolo să mă joc cu copiii, să mă distrez, să leg prietenii, dar de fapt m-am dus să mă antrenez”, ne-a declarat Andreea.

Și de atunci se tot antrenează. Peste trei luni are Campionatul de Juniori și Tineret, iar apoi Campionatul Mondial de Seniori.

„Și trebuie să trag din ce în ce mai tare”, spune, sigură pe ea, Andreea.

„Nici nu știam ce înseamnă haltere”

„Eu știam că voi merge la haltere, dar nu știam exact nici ce înseamnă haltere. Știam doar că mă duc la haltere, dar nu și ce se întâmplă acolo. Venise antrenorul Mihai în sala de clasă și eu eram acolo cu două degete ridicate: Eu! Eu! Eu! M-a văzut! Într-un final m-a băgat și pe mine în seamă. Doamna profesoară din perioada aceea i-a zis că eu sunt foarte băiețoasă și puțin rea (n.r. râde) și după m-a scos pe hol”, își amintește Andreea.

Primele probe le-a dat fix pe holul școlii. Nu i s-au părut cine știe ce, dar antrenorul de atunci a văzut în ea potențial.

„E nevoie de foarte multă muncă, uneori nopți plânse de durere…”

Rezultatele nu vin fără muncă, sacrificiu, greșeli, accidentări sau chiar eșec. Până la 19 ani, Andreea le-a înfruntat pe toate și nu puține au fost momentele în care a vrut să renunțe, dar mereu a găsit în ea forța să continue. S-a încurajat singură.

„Orice sportiv are un moment din acesta sau poate mai multe, în care te gândești că parcă nu mai poți, că orice ai face să fie bine parcă nu mai merge nimic. Dar mă gândeam că am avut și momente bune în cariera asta și nu are rost să mă las doar pentru că a apărut o accidentare sau că am intrat în oboseală și nu mai merge ca înainte”, ne-a spus Andreea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *