Inspectorii sanitari, controale la Secția Pediatrie a Spitalului Județean Botoșani după episodul cu gândacii; doi medici au fost amendați

Secția Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani a fost ținta unor controale ale inspectorilor sanitari din Direcția de Sănătate Publică.

Verificările au avut loc în perioada 5-7 februarie, ca urmare a problemelor semnalate de o mămică privind prezența gândacilor într-un salon (Compartiment Digestivi).

Inspectorii sanitari au constatat că dezinsecțiile erau făcute, însă procedura operațională privind efectuarea operațiunilor DDD întocmită nu a fost revizuită conform ultimelor modificări legislative, motiv pentru care au fost date două amenzi.

S-a efectuat operațiunea de dezinsecție in cadrul .secției incă din data de 16.01.2024 – data anterioară relatării evenimentului în presă; s-au mai efectuat succesiv 2 operațiuni de dezinsecție in data de 04.02.2024 în Compartimentului Digestivi cu substanțe biocide cu aplicare prin pulverizare (în salonul în care a stat internată mama care a semnalat prezența vectorilor – neocupat în acel moment) și cu aplicare locală (aplicare de picături ) în restul saloanelor  -(pacienții si aparținătorii acestora fiind prezenți in saloane), urmate de o nouă dezinsecție în data de 05.02.2024 a întregului Compartiment (8 saloane) cu produse biocide aplicate prin pulverizare , secția fiind securizată pentru 24 ore , după ce în prealabil pacienții au fost mutați temporar in secția ORL , liberă la momentul respectiv”, informează printr-un comunicat Direcția de Sănătate Publică Botoșani.

Potrivit sursei citate, toate produse biocide utilizate de către unitatea sanitară sunt avizate/autorizate de către Ministerul Sănătății și dețin fișe tehnice de securitate. Doi medici au fost amendați pentru că procedura operațională privind efectuarea operațiunilor DDD întocmită nu era revizuită conform ultimelor modificări legislative.

Din verificarea documentelor puse la dispoziție de către SJU Mavromati , reiese faptul că evidențele (procese verbale ) privind efectuarea operațiunilor de dezinsecție erau incomplete , de asemenea procedura operațională privind efectuarea operațiunilor DDD întocmită nu a fost revizuită conform ultimelor modificări legislative , motiv pentru care s-au aplicat 2 amenzi contravenționale în cuantum de 5000 de lei fiecare – medicului șef  din cadrul SPIAAM (Serviciul de Prevenire al Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale) al SJU Mavromati  și medicului epidemiolog din cadrul aceluiași serviciu – Secția Exterioară Pediatrie”, mai precizează DSP Botoșani.

Totodată s-au prescris termene de remediere în ceea ce privește revizuirea procedurii de lucru și completarea evidențelor privind efectuarea operațiunilor DDD , în concordanță cu ultimele modificări legislative.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *