Cum a devenit peste noapte o comună din Botoșani o „vedetă” a Moldovei în materie de patriotism. Totul a pornit de la obiceiul doamnelor de a sta la taclale la poartă

Localnicii dintr-o comună botoșăneană au devenit peste noapte „vedetele” Moldovei în materie de patriotism, după ce autoritățile locale au umplut satele cu mobilier stradal în culorile naționale. Edilii spun că vor să facă educație patriotică tinerilor, dar și să fie neutri politic, scrie Adevarul.ro. Situată la aproximativ 20 de kilometri de municipiul reședință de județ, comuna botoșăneană Leorda a devenit peste noapte o „vedetă” a Moldovei, după ce mobilierul public a căpătat culorile naționale.

Comuna are aproximativ 2.200 de locuitori și problemele specifice așezărilor rurale din nordul Moldovei printre care lipsa locurilor de muncă, dar și sărăcia, iar până acum nu s-a remarcat cu pornirile patriotice.

Autoritățile locale spun că au încercat în ultimul deceniu să modernizeze infrastructura comunei, dar și să reaprindă patriotismul, așa că au venit cu ideea de a vopsit tot mobilierul stradal în culorile naționale, adică în roșu,galben și abastru. Așa a ajuns Leorda, după modelul Clujului lui Funar, să aibă bănci și coșuri de gunoi tricolore.

Totul a pornit acum opt ani cu un proiect de amplasare a băncilor în comună. După ce a refăcut și asfaltat drumul prin toată comuna, edilul s-a gândit să pună bănci noi în fața fiecărei gospodării. Și aici ne referim în special la cele aflate la strada mare, mai vizibile.

Ideea a pornit de la un obicei al localnicilor de a sta în fața porții la taclale, mai ales cei vârstnici. „Mai ales doamnele, bârfesc de rup. Se adună câte 5-6 la poartă și îi dau bătaie”, mărturisește în spirit de glumă un sătean.

Multe gospodării aveau în față bănci improvizate care nu dădeau bine. Așa că au fost înlocuite cu unele „standard”, făcute pe cheltuiala primăriei. Mai nou, localnici s-au trezit cu bănci vopsite în tricolor în fața porții. „Este o populație vârstnică, căreia îi place să iasă la aer și să stea la poartă. Am zis să îi ajutăm”, spune edilul Ștefan Dulgheru.

Pe lângă bănci, mai ales în zona stațiilor pentru mijloace de transport în comun au fost amplasate și coșuri pentru gunoi. În total, la Leorda au fost montate 202 bănci și 101 coșuri de gunoi, ceea ce este un mic record pentru o așezare rurală, căci s-a ajuns la o bancă pentru fiecare 10 locuitori, practic. Este ca și cum în București ar exista peste 200.000 de bănci.

Toate băncile amplasate prin comună, dar și coșurile de gunoi, au fost vopsite de angajații Primăriei în culorile tricolorului. Este un dublu motiv pentru luarea acestei decizii, spune edilul. În primul rând este vorba despre educarea patriotică a tineretului, mai ales la sugestia vârstnicilor.

„Oamenii în vârstă din satele comunei sunt foarte atașați de tricolor. Și de tot ce înseamnă patriotism și România. Avem inclusiv veterani de război care au stat în lagăre de prizonieri și au îndurat mult. Le-am dus bănci tricolore în fața porții și s-au bucurat. În plus, tineretul trebuie educat să respecte tricolorul, trebuie să-i obișnuim cu simbolurile naționale”, precizează edilul din Leorda.

Un alt motiv pentru care băncile au fost colorate în albastru, galben și roșu are legătură cu politica. Mai precis, explică autoritățile locale, s-au ferit să dea o culoare obișnuită băncilor pentru a nu stârni comentarii. Edilul este convins că la culorile naționale nimeni nu are ce reproșa.

„Aproape toate culorile sunt luate de câte un partid politic. Și noi nu am vrut să necăjim pe cineva. Nici să aibă vreo conotație politică. Tricolorului nimeni nu are ce să-i reproșeze. Este simbolul național. Băncile nu au costat mult. Au fost făcute cu gospodarii de la Primărie. Au fost cumpărate doar materiile prime. Coșurile de gunoi la fel. Au fost costuri minime”, spune edilul.

Din când în când băncile și coșurile sunt revopsite și reparate.

Localnicii, mai ales cei în vârstă, sunt mulțumiți în primul rând că au bănci noi, vopsite. Bătrânii spun că băncile noi sunt leac împotriva singurătății.

„Erau multe bănci răschite (N.R.: deteriorate, învechite) prin sat. Na, oameni bătrâni, copii plecați, cine să le repare. Făcea omul bancă din ce găsea. Acum-i bine, stau toți moșnegii în baston la poartă. Așa mai alungă singurătatea. În casă nu-i caută nimeni, sau prin ogradă. La poartă îi vede lumea, văd și ei lumea, mai schimbă câteva vorbe, se salută”, spune un localnic din Leorda.

În plus, prezența pe bănci a vârstnicilor este cel mai bun indicator că totul este în regulă cu aceea persoană. „Dacă nu-i pe bancă, când îi cald afară, atunci există semne de întrebare și mai strigă lumea la poartă”, adaugă săteanul.

Coșurile de gunoi sunt oarecum controversate printre o parte a localnicilor. „Nu știu ce să zic, tricolorul a ajuns pe coșul de gunoi?”, se întreabă o localnică. În rest însă sătenii sunt mulțumiți, mai ales că au bănci noi și cineva le și îngrijește. „Ne simțim și noi mai patrioți când stăm pe bancă”, concluzionează un alt sătean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *