Începe distribuirea biletelor de tratament. Peste 1800 de cereri au fost depuse la Casa Județeană de Pensii Botoșani

Peste 1800 de botoșăneni au depus cereri la Casa Județeană de Pensii pentru biletele de tratament din acest an. Potrivit reprezentanților instituției, pentru prima serie, Casa Județeană de Pensii Botoșani are repartizat un număr de 37 bilete de tratament.

”Am început să primim cereri începând cu 22 ianuarie. Deocamdată vom aloca bilete doar pentru stațiunile din administrarea Casei Naționale, TBRCM , pentru cele 19 serii alocate. Prima serie este 19 februarie 2024 iar ultima 3 decembrie 2024. Pentru prima serie s-au alocat 37 de bilete, prețul unui bilet de 2 stele este de 2.824 lei, prețul unui bilet de 3 stele 2.968 lei”, a declarat Cristina Anton, directorul general al Casei Județene de Pensii Botoșani.

Lista stațiunilor pentru care pensionarii din România primesc bilete de tratament cuprinde stațiunile: Amara, Bala, Bizusa, Buziaș, Covasna, Geoagiu și Lacul Sărat. De asemenea, incluse sunt și stațiunile Moneasa, Nicolina, Olănești, Pucioasa, Monteoru, 1 Mai.

Sunt niște criterii de acordare, în primul rând vorbim despre cuantumul pensiei. Există un soft informatic, care în funcție de numărul de cereri depuse și în funcție de criteriile de eligibilitate, respectiv data depunerii cererii, cuantumul pensiei, statutul pensionarului, dacă este persoană cu dizabilități, cu invaliditate sau beneficiază de legi speciale, dacă a mai beneficiat în ultimii trei ani de bilet, iar acest soft generează automat ordinea”, a adăugat Cristina Anton.

Potrivit reprezentanților CJP Botoșani, asiguraţii şi pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de prestaţii privind tratamentul balnear, altul decât cel care, potrivit legii, se suportă de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, după cum urmează:  gratuit – pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurãrilor sociale;  cu suportarea de către beneficiar a unei contribuţii băneşti – asiguraţii sistemului public de pensii şi pensionarii, alţii decât cei prevăzuţi la lit. a).

Acordarea prestaţiilor privind tratamentul balnear se face ca urmare a cererii solicitanţilor îndreptăţiţi, prin atribuirea de bilete de tratament cu durata de 16 zile: în limita numărului de locuri asigurate în unităţi de tratament din proprietatea Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), precum şi a numărului de locuri contractate cu alte unităţi de profil; în limita sumelor alocate pentru această prestaţie prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat; pe baza unor criterii aprobate anual prin ordin al preşedintelui CNPP .

La nivel național au fost alocate în jur de 136.000 bilete, mai multe decât anul trecut .

Anunț Nova Apaserv! Apa se oprește luni în două localități din Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *