Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga, reabilitat cu 4,25 de milioane de euro

O nouă clădire de patrimoniu reabilitată printr-un proiect al Consiliului Județean Botoșani. În ultima ședință de plen, consilierii județeni au aprobat documentația și indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea seismică a Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga. Proiectul este finanțat prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, fiind deja inclus în Lista Sinteză a investițiilor ce urmează a fi realizate, anunță printr-un comunicat Consiliul Județean.

„Am promis că vom valorifica orice axă de finanțare pe care o putem accesa și asta facem. Ne dorim să atragem cât mai multe investiții în județ pentru a-l dezvolta. Clădirea Sanatoriului Podriga, fostul Conac Palade Vasiliu, îmbogățește patrimoniul județului nostru. Vom continua să căutăm soluții de finanțare pentru reabilitarea și valorificarea patrimoniului Botoșaniului”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

În baza studiilor efectuate și a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții a rezultat o valoare de investiție de 4,25 de milioane de euro. În această sumă este inclusă și cota de TVA de 19%, dar și rezerva de implementare pentru ajustarea prețurilor, conform noilor reglementări legale, care este de 25%.

„Este un proiect generos, care are ca scop creșterea siguranței pacienților de la Sanatoriul Podriga, prin consolidarea din punct de vedere structural a clădirii care prezintă risc seismic. De asemenea, vor fi intervenții la acoperiș, se vor reface finisajele interioare și exterioare, se va înlocui tâmplăria existentă și instalațiile electrice, sanitare și termice”, a mai spus Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Conacul Palade Vasiliu este monument istoric și a fost construit din cărămidă, în stil renascentist, în 1919. În 1968, clădirea a fost donată Ministerului Sănătății pantru a fi înființat Spitalul de Psihiatrie Podriga, precursorul Sanatoriului Podriga. Clădirea a fost renovată între anii 1970-1972, iar ulterior a beneficiat doar de lucrări de întreținere curente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *