Voucherele sociale se taie la jumătate. Beneficiarii vor primi doar 125 de lei, doar de două ori pe an

Persoanele singure sau familiile cu venituri reduse vor beneficia și în următorii patru ani de ajutor bănesc de la stat pentru cumpărarea de alimente, sub forma unor tichete sociale pe suport electronic, dar cuantumul sumei scade din 2025.

Potrivit noii hotărâri, în ceea ce privește voucherele sociale pentru produse alimentare și mese calde, în 2024 își vor păstra valoarea din anul anterior, respectiv 250 de lei, și vor fi acordate o dată la două luni, urmând ca pentru perioada 2025-2027 să aibă o valoare nominală de 125 de lei, iar distribuția lor să se facă o dată la șase luni.

Plafonul maxim de venituri până la care o persoană poate beneficia de tichete sociale electronice pentru alimente şi mese calde a fost majorat la 2.000 de lei, faţă de 1.700 de lei, valabil anul trecut. Pentru anul în curs, tichetul are o valoare nominală de 250 de lei şi se acordă o dată la două luni. Banii respectivi pot fi folosiţi exclusiv pentru achiziţionarea de alimente şi mese calde şi pot fi utilizaţi în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări”, a declarat Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă

O nouă hotărâre guvernamentală lasă mii de români fără tichete sociale! Actul normativ a intrat în vigoare din anul 2024 și constă în reducerea sumei alocate pentru hrană la sfert, compensând cu pachete de alimente. Multe categorii de beneficiari vor fi complet eliminate din schemă, începând cu anul 2025.

Potrivit OUG 115/2023, în perioada 2024-2027 vor fi două forme de ajutor de mâncare pentru persoanele cu venituri mici. Prima constă în acordarea de produse alimentare, iar cea de-a doua, în tichete sociale, pe suport electronic, pentru produse alimentare și mese calde.

Pe de altă parte, o nouă hotărâre guvernamentală, HG 70/2024, schimbă regulile de acordare, modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin. Legea a intrat în vigoare de la data de 1 februarie 2024.

Voucherele sociale, tăiate la jumătate din valoare

Hotărârea guvernamentală prevede că în anul 2024 vor fi acordate tichete sociale odată la două luni, cu valoarea de 250 de lei. Modificarea apare din anul 2025 și prevede că până în 2027, valoarea tichetelor scade la 125 de lei. Mai mult decât atât, persoanele eligibile vor primii banii odată la 6 luni!

În anul 2024, beneficiarii stabiliți de către autorități sunt:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
    copii și adulți cu grad de handicap grav, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
    familii cu cel puțin doi copii în întreținere, cu handicap grav, care câștigă sub 2.000 de lei;
    familii cu cel puțin doi copii care câștigă sub 675 de lei de persoană;
    familii/persoane cu drept de ajutor de incluziune;
    persoane fără adăpost.

Din anul 2025, ca urmare a adoptării hotărârii, în perioada 2025-2027, vor mai primi sprijin alimentar doar cele 3 categorii:

  • Pensionarii care au peste 65 de ani și primesc indemnizație socială;
    Copii și adulți cu handicap grav, care au venituri de maximum 2.000 de lei;
    Familii și persoane cu drept stabilit la ajutor de incluziune.
    Tot din anul 2025, cele 3 categorii amintite sunt singurele care vor putea primi pachete cu alimente.

Pachetele cu alimente vor putea fi primite, pentru anul în curs, doar de:

  • familii/persoane cu drept la ajutorul de incluziune;
    membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copil;
    persoane sau familii care se află temporar în situații critice, stabilite de către autoritățile locale prin anchete sociale.
    Așadar, chiar dacă statul român va acorda și alimente, măsura îi va nemulțumi pe mulți cetățeni pentru că li s-au luat banii de tichete sociale. Într-un singur an, în 2024, vor mai putea beneficia de 1.000 de lei (250 de lei la 2 luni), dar din 2025, vor primi doar 250 de lei (125 la 6 luni). Ca urmare, valoarea ajutorului va fi tăiată, de fapt, la sfert. Inclusiv numărul de beneficiari va scădea considerabil, prin limitarea categoriilor, potrivit RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *