Reguli noi privind accesul și părăsirea unității de învățământ pentru liceenii din Botoșani. Inspectorul general al IȘJ: Vrem să asigurăm un cadru de siguranță elevilor care vin la școală

Inspectoratul Școlar Botoșani pregătește un regulament unitar pentru toate liceele din județ cu privire la accesul elevilor în școală. Bogdan Suruciuc, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, a declarat că la această dată fiecare liceu din Botoșani are propria procedură privind accesul elevilor în incinta școlilor, astfel că unele licee sunt mai permisive iar altele mai riguroase din acest punct de vedere.

În noul regulament se are în vedere reguli unitare și impunerea unor restricții pentru siguranța elevilor. Astfel, părăsirea și accesul  în unitate se va face sub supravegherea personalului școlii.

”Marele nostru obiectiv este să asigurăm un cadru de siguranță elevilor care vin la școală. Așteptăm să iasă Regulamentul de ordine interioară, pentru că este în lucru, ca să putem demara și noi procedura la nivel de județ pentru învățământul liceal cu privire la accesul în unitățile de învățământ. Vrem să facem o procedură județeană, care să fie aplicată de către toate unitățile de învățământ de nivel liceal, să fie o procedură unitară privind accesul și părăsirea unității de învățământ. Acum  există procedură la fiecare unitate de învățământ în parte privind accesul și părăsirea unității de învățământ, numai că, pentru siguranța elevilor, se spune că trebuie să asigurăm ca perimetrul școlii să fie sigur. Asta înseamnă ca părăsirea și accesul în unitatea de învățământ, în curtea unității de învățământ, să fie supravegheat și gestionat de către personalul școlii, în mare parte de personal de pază. Elevii nu au voie, conform legislației, să părăsească unitatea de învățământ, dar sunt unele unități de învățământ care pot aaigura acest perimetru, sunt altele care nu pot aaigura, pentru că având mai multe corpuri deja este mai complicat. Atunci, ne-am gândit să facem o procedură, luând fiecare exemplu de la fiecare unitate de învățământ , și să vedem care este soluția pentru siguranța elevului, ca să nu intre oricine în unitatea de învățământ iar elevul să nu poată părăsi unitatea de învățământ decât după ce termină orele de curs sau la cererea părintelui”, a declarat Bogdan Suruciuc.

El spune că va fi reglementat inclusiv și accesul în școală al elevilor care au 18 ani.

”Am întâmpinat o problemă dată de legislație până la urmă, cu acești elevi care au 18 ani. Acolo este interpretabil, că părăsirea unității de învățământ de către elevii care au 18 ani se face în baza acordului personal. Adică el își dă acordul că părăsește, informează, dar asta nu inseamnă că el pleacă în curtea școlii să fumeze și vine după 5 minute. Și aici trebuie reglementat și vrem să avem o procedură ca să o aplicăm la toți la fel. În acest moment se aplică particular la fiecare. La Colegiul Eminescu sunt mai permisivi, la Colegiul Economic mai riguroși , la Laurian nu știu cum sunt și apar discuțiile astea între ei, dar de ce acolo se poate și aici nu se poate”, a adăugat Suruciuc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *