Pe ce bani a fost angajată la Primărie femeia care a adus procurorii DNA pe capul primarului de Botoşani

Femeia care a adus procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe capul primarului de Botoşani a fost angajată în administraţia locală cu un salariu de minim 5.000 de lei.

Cristina Geanina Hriţcu a ocupat, din luna septembrie 2021, postul de consilier clasa I, grad profesional superior. Potrivit declaraţiilor de avere pe care funcţionara le-a depus la Primăria Botoşani, în primele trei luni de muncă în Primăria Botoşani, respectiv septembrie- decembrie 2021, aceasta a încasat venituri de 11.154 lei.

Ulterior, în 2022, Cristina Geanina Hriţcu a obţinut venituri din salarii de 61.975 lei, ceea ce înseamnă un venit lunar mediu de 5.164 lei

Venitul din Primărie era mai mare decât cel de la banca la care a lucrat înainte, respectiv Garanti Bank, acolo unde în primele opt luni din 2021 a câştigat 36.343 lei, adică aproximativ 4.000 lei/lună.

Potrivit procurorilor anticorupție, tânăra ar fi primit subiectele pentru examenul organizat pe 26 august chiar de la primarul Cosmin Andrei, cu care- susțin anchetatorii- avea o relație apropiată.

De atunci și până astăzi, aceasta a lucrat în calitate de consilier clasa I, grad profesional superior in cadrul Compartimentului Urmarire, Încasare, Taxe, Impozite, Amenzi, aparținând Direcției de Impozite și Taxe Locale Botoșani din subordinea Primăriei.

Nimeni nu a știut nimic până la sfârșitul lunii ianuarie, când procurorii DNA au ridicat mai multe documente de la Primărie, dar și de la locuința femeii. Printre documentele intrate în posesia anchetatorilor, s-au aflat și subiectele pe care Cristina Geanina Hrițcu le primise de la primar, acestea fiind puse la dispoziție chiar de soțul funcționarei.

Totul a culminat, vineri, cu ridicarea primarului Cosmin Andrei de la biroul său din Primărie. Acesta a fost dus la audieri la DNA Suceava, acolo unde a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite.

„In ziua de 25.08.2021, suspectul ANDREI COSMIN-IONUT avand functia de primar al mun. Botosani,  i-a furnizat candidatei Hritcu Cristina-Geanina, cu care se afla in relatii apropiate, in mod direct, informatii nedestinate publicitatii, constand in variantele cu subiectele pentru proba scrisa, precum si extrasele din legi, reprezentand raspunsurile aferente subiectelor ce fusesera intocmite si propuse de catre membrii comisiei de concurs, organizat in data de 26.08.2021, pentru ocuparea unui post de consilier clasa I, grad profesional superior in cadrul Compartimentului Urmarire, Incasare, Taxe, Impozite, Amenzi, apartinand Directiei de Impozite si Taxe Locale Botosani din subordinea Primariei mun. Botosani, in scopul obtinerii de catre candidata, a unui folos necuvenit, constand in promovarea concursului, in conditii ilegale, folos pe care aceasta l-a si obtinut, fiind declarata admisa la concursul din 26.08.2021 si promovata pe postul de consilier clasa I”, se arată în rechizitoriul DNA.

La concursul la care a participat Cristina Geanina Hrițcu s-a mai înscris o a doua persoană, însă, din motive necunoscute, aceasta s-a retras și nu a mai participat la probele de concurs.

Soțul femeii, Cristian Hrițcu, își acuză soția de infidelitate, motivând că în perioada iulie 201- octombrie 2023 aceasta ar fi avut relații cu primarul Botoșaniului, iar acesta a fost motivul pentru care subiectele ar fi ajuns la ea înainte de susținerea examenului.

FOTO & VIDEO Primarul Botoşaniului, Cosmin Andrei, a ieşit de la audieri. Decizia luată de procurorii DNA împotriva sa

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *