Vești bune! Categoria de persoane care va beneficia de până la două luni de concediu

Foto: playtech.ro

Anul 2024 a venit cu un val de vești bune pentru români! O categorie de persoane va beneficia de până la două luni de concediu.

Categoria de persoane care va beneficia de până la două luni de concediu. Este vorba despre proaspeții tătici din România care solicită concediu paternal pentru a se implica activ în îngrijirea și creșterea copiilor lor în primii doi ani de viață.

În 2024, aceștia au dreptul la două luni de zile de concediu în primii doi ani de viață ai copilului, sau trei ani, în cazul micuților cu dizabilități.

Pentru a fi eligibil pentru acest concediu condiția principală este ca tatăl să fie asigurat în sistemul public de asigurări sociale de sănătate și să aibă un contract de muncă.  Totodată, există posibilitatea și dacă este asigurat în sistemul de asigurări sociale pentru situații de boală și maternitate.

2024 vine cu o noutate importantă în ceea ce privește concediul paternal. În cazul în care tatăl nu solicită cele două luni de concediu paternal, mama copilului nu poate beneficia de acest drept.

În plus, pentru a beneficia de stimulentul de inserție, mama trebuie să se întoarcă la serviciu la vârsta de 1 an și 10 luni a copilului sau 2 ani și 10 luni, în cazul copilului cu handicap.

Cât despre indemnizația aferentă concediului paternal, aceasta va fi acordată doar până la vârsta de 2 ani a copilului.

Cei care vor să beneficieze de acești bani, procedura pentru solicitarea concediului paternal presupune depunerea unei cereri la angajator sau la Casa de Pensii înainte de începerea acestuia, cu informarea angajatorului cu cel puțin zece zile înainte de intrarea în concediu. Potrivit legii, aceste reguli se aplică pentru nașterile produse începând cu 1 ianuarie 2023.

Pot să beneficieze de acest concediu cei care desfășoară activitate pe baza unor contracte din domeniul sportiv, directorii cu contracte de mandat, persoanele cu funcții de demnitate publică și alți angajați care îndeplinesc criteriile specifice. Indemnizația pentru concediul paternal se va plăti din fondul de salarii al angajatorului și va fi echivalentă cu salariul corespunzător perioadei respective. Autoritățile spun că acest concediu este o oportunitate semnificativă pentru tați de a se implica activ în creșterea și îngrijirea copiilor în primii ani de viață, potrivit RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *