O importantă bancă, cu sucursală și la Botoșani, scoasă la vânzare. Schimbări majore în peisajul bancar din România în 2024

bancomat brdÎntr-un peisaj bancar în continuă evoluție, România asistă la schimbări remarcabile în 2024, odată cu dispariția a trei instituții financiare de prim rang: First Bank, Alpha Bank România și OTP Bank România. Pe listă s-a adăugat şi BRD.

J.P Morgan a fost angajat de Societe Generale pentru a explora posibilitatea de a găsi un cumpărător pentru BRD, scrie Bizlawyer.
Conform sursei citate de Economica.net, procesul se află într-un stadiu incipient, dar există deja interes din partea grupului KBC.

Grupul BRD și-a majorat profitul cu 20,8%, la 1,23 miliarde de lei, în primele 9 luni din 2023, față de aceeași perioadă a anului anterior, pe fondul creșterii veniturilor din dobânzi. Veniturile Grupului BRD au crescut cu 11,4% față de anul precedent, ajungând la 2,83 miliarde de lei. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 16,5% la 2 miliarde de lei, pe fondul creșterii activității de creditare și a ratelor mai ridicate ale dobânzilor din portofoliul de active.

Societe Generale este într-un proces de reașezare care a include vânzarea a patru subsidiare din Africa, mișcare anunțată pe finalul anului trecut. Prima tranziție notabilă este cea a First Bank, care va fi absorbită de Grupul Intesa San Paolo Bank. Prin achiziționarea a 99,98% din acțiunile First Bank România de la fondul american de investiții JC Flowers, Intesa San Paolo Bank devine un jucător major pe piața bancară locală. Procesul de finalizare a acestei tranzacții este anticipat să aibă loc în prima parte a lui 2024, marcând o schimbare semnificativă în peisajul bancar românesc, potrivit economica.net.

În paralel, Alpha Bank România se pregătește să dispară de pe piața locală ca urmare a fuziunii cu UniCredit Bank Romania. Decizia de fuziune dintre Alpha Services and Holdings și UniCredit a fost susținută de o serie de condiții financiare, stabilind un parteneriat strategic la nivel internațional. Tranzacția, așteptată să se încheie în 2024, va crea a treia cea mai mare bancă din țară în ceea ce privește activele totale.

A treia entitate bancară ce se pregătește să iasă de pe scena bancară românească este OTP Bank România, care va fi preluată de Banca Transilvania. Banca Transilvania, deja lider pe piață datorită achizițiilor anterioare, va continua seria de tranzacții semnificative prin absorbția OTP Bank România. Această mutare vine după achizițiile anterioare ale Volksbank România, Bancpost și Idea Bank în ultimii 10 ani, noteaza RomaniaTV care citeaza economica.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *